Materiał siewny to nie tylko nasiona, ale i rozsada, kłącza, sadzonki, ząbki czosnku itp.
Nasiona powinny być czyste (bez nasion chwastów, obcych nasion roślin uprawnych oraz pośladu) i pewne odmianowo. Powinny również być dobrze wypełnione, należycie wysuszone, nie spleśniałe, zdrowe. Świeże nasiona niektórych warzyw, jak marchew i pietruszka, mają charakterystyczny zapach. Nasiona stare zapach ten tracą. Nasiona źle przechowywane pachną często zgnilizną lub drożdżami, tracą połysk i stają się matowe.
Nasion nie należy kupować w handlu jarmarcznym, na placach targowych lub u przygodnych sprzedawców. Najlepiej kupować nasiona w sklepach gminnych spółdzielni „Samopomoc Chłopska” i w sklepach spółdzielni ogrodniczych lub we wzorcowych sklepach nasiennych Okręgowych Centrali Nasiennictwa Ogrodniczego i Szkółkarstwa, które prowadzą również wysyłkę nasion za zaliczeniem pocztowym.
Nasiona znajdujące się w handlu muszą odpowiadać normom ustalonym przez Ministerstwo Rolnictwa. W normach tych określone są takie cechy, jak: klasa jakości, czystość, zdolność kiełkowania i zawartość wody w nasionach. W obowiązującej normie przewidywane są dwie klasy jakości: I i II, a dla nasion cebuli i kalafiorów dodatkowo klasa Ekstra. Nasiona w poszczególnych klasach różnią się wyłącznie zdolnością kiełkowania, a w klasie Ekstra również i wilgotnością. Nasiona powinny być pakowane w worki, torby papierowe, polietylenowe, pudełka, puszki hermetyczne. Opakowania powinny być trwałe, czyste, całe, pozbawione obcych zapachów
Badania stwierdzające wartość nasion przeznaczonych do sprzedaży prowadzą stacje oceny nasion. Czasem istnieje konieczność sprawdzenia wartości nasion pozostałych z ubiegłego roku. Wówczas przeprowadzamy sami próbę kiełkowania. Przeprowadza się ją w domu przy użyciu doniczek z piaskiem lub ziemią, spodków z porowatej gliny (mogą być plastykowe o średnicy 10—12 cm i równym dnie), bibuły, ligniny lub flanelki odpowiednio nawilżonej wodą. Po upływie określonego czasu, który jest inny dla każdego gatunku warzyw, nasiona powinny skiełkować. Na podstawie procentu skiełkowanych nasion oblicza się ich zdolność kiełkowania. Jeśli nasiona wykażą obniżoną zdolność kiełkowania, to należy wysiać ich odpowiednio więcej. Na ogół nasiona o zdolności kiełkowania powyżej 76% uważa się za niezły materiał siewny. Nasion o zdolności kiełkowania 30—40% nie opłaca się wysiewać, i to nawet przy odpowiednio zwiększonej ich ilości. Szczególnie na glebach zwięzłych, ciężkich powinniśmy wysiewać tylko nasiona o dużej zdolności kiełkowania, aby miały siłę przebić się przez pokrywającą je warstwę ziemi.
Zdolność kiełkowania nasiona zmniejsza się z każdym rokiem, szczególnie jeżeli nie są przechowywane w odpowiednich warunkach. Nasiona w pełni wykształcone i przechowywane w pomieszczeniach suchych i chłodnych zachowują dość długo zdolność kiełkowania.
Jeden komentarz
Możliwość komentowania została wyłączona.
gdzie najlepiej kupować dobry materiał siewny? możecie polecić jakieś ciekawe miejsce?