Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Uszczelki

Dowiedź się jak wybrać odpowiednie zawiasy do szkła i uszczelki prysznicowe? Na co zwracać uwagę przy zakupie, tak aby pasowały do stylistyki wnętrza oraz posiadały wysoką jakość wykonania.

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Podstawy

Znaczenie dobrego materiału siewnego

Znaczenie dobrego materiału siewnego

Materiał siewny to nie tylko nasiona, ale i rozsada, kłącza, sadzonki, ząbki czosnku itp.
Nasiona powinny być czyste (bez nasion chwastów, obcych nasion roślin uprawnych oraz pośladu) i pewne odmianowo. Powinny również być dobrze wypełnione, należycie wysuszone, nie spleśniałe, zdrowe. Świeże nasiona niektórych warzyw, jak marchew i pietruszka, mają charakterystyczny zapach. Nasiona stare zapach ten tracą. Nasiona źle przechowywane pachną często zgnilizną lub drożdżami, tracą połysk i stają się matowe.
Nasion nie należy kupować w handlu jarmarcznym, na placach targowych lub u przygodnych sprzedawców. Najlepiej kupować nasiona w sklepach gminnych spółdzielni „Samopomoc Chłopska” i w sklepach spółdzielni ogrodniczych lub we wzorcowych sklepach nasiennych Okręgowych Centrali Nasiennictwa Ogrodniczego i Szkółkarstwa, które prowadzą również wysyłkę nasion za zaliczeniem pocztowym.
Nasiona znajdujące się w handlu muszą odpowiadać normom ustalonym przez Ministerstwo Rolnictwa. W normach tych określone są takie cechy, jak: klasa jakości, czystość, zdolność kiełkowania i zawartość wody w nasionach. W obowiązującej normie przewidywane są dwie klasy jakości: I i II, a dla nasion cebuli i kalafiorów dodatkowo klasa Ekstra. Nasiona w poszczególnych klasach różnią się wyłącznie zdolnością kiełkowania, a w klasie Ekstra również i wilgotnością. Nasiona powinny być pakowane w worki, torby papierowe, polietylenowe, pudełka, puszki hermetyczne. Opakowania powinny być trwałe, czyste, całe, pozbawione obcych zapachów
Badania stwierdzające wartość nasion przeznaczonych do sprzedaży prowadzą stacje oceny nasion. Czasem istnieje konieczność sprawdzenia wartości nasion pozostałych z ubiegłego roku. Wówczas przeprowadzamy sami próbę kiełkowania. Przeprowadza się ją w domu przy użyciu doniczek z piaskiem lub ziemią, spodków z porowatej gliny (mogą być plastykowe o średnicy 10—12 cm i równym dnie), bibuły, ligniny lub flanelki odpowiednio nawilżonej wodą. Po upływie określonego czasu, który jest inny dla każdego gatunku warzyw, nasiona powinny skiełkować. Na podstawie procentu skiełkowanych nasion oblicza się ich zdolność kiełkowania. Jeśli nasiona wykażą obniżoną zdolność kiełkowania, to należy wysiać ich odpowiednio więcej. Na ogół nasiona o zdolności kiełkowania powyżej 76% uważa się za niezły materiał siewny. Nasion o zdolności kiełkowania 30—40% nie opłaca się wysiewać, i to nawet przy odpowiednio zwiększonej ich ilości. Szczególnie na glebach zwięzłych, ciężkich powinniśmy wysiewać tylko nasiona o dużej zdolności kiełkowania, aby miały siłę przebić się przez pokrywającą je warstwę ziemi.
Zdolność kiełkowania nasiona zmniejsza się z każdym rokiem, szczególnie jeżeli nie są przechowywane w odpowiednich warunkach. Nasiona w pełni wykształcone i przechowywane w pomieszczeniach suchych i chłodnych zachowują dość długo zdolność kiełkowania.

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.