Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Zdrowe warzywa

Zdrowa żywność od lokalnego rolnika

Zdrowa żywność od lokalnego rolnika

Każdy z nas lubi jeść smacznie i zdrowo, to naturalne. Sklepowe półki uginają się od warzyw i owoców, często jednak nie mamy pewności co do ich pochodzenia oraz sposobu produkcji. Jeżeli chcecie mieć pewność co do pochodzenia warzyw i owoców, to warto robić zakupy u lokalnego rolnika. Dzięki takiemu rozwiązaniu wiemy, co jemy. Kupując produkty od rolnika, mamy gwarancję, że zostały one wyhodowane z najwyższą starannością. Jedną z najważniejszych zalet takich produktów jest ich smak i zapach. Często jak weźmiemy do ręki pomidora lub ogórka z takiego gospodarstwa, to mówimy, że mają zapach jak kiedyś. Takie właśnie się warzywa i owoce od lokalnych rolników.

Dlaczego kupować lokalnie?

Decydując się na zakup warzyw czy też owoców u lokalnego rolnika mamy znacznie większą pewność, że zostały one wychodowane zdrowo, że nie były pryskane niczym niezdrowym. Warto zauważyć, że kupując płody rolne od lokalnych rolników, mamy wpływ na środowisko naturalne. Wiemy, że nie karczują oni kolejnych hektarów pod uprawy. Zaletą jest również odtworzenie rodzimych gatunków warzyw i owoców.

Kolejną zaletą kupowania u lokalnego rolnika jest gwarancja, że warzywa, które kupujemy dojrzały w słońcu na polu, a nie na przykład w sztucznych warunkach lub podczas transportu do sklepu. Dzięki zakupowi bezpośrednio u rolników lokalnych również unikamy pakowania w szkodliwe dla środowiska opakowania foliowe.

rolnik Zdrowa żywność od lokalnego rolnika

Według twórców i propagatorów zdrowego jedzenia od lokalnych rolników, możemy wymienić kilka najważniejszych zalet.

Po pierwsze świeżość produktów, rosną one blisko nas. Po drugie doskonale wiemy skąd pochodzi kupowany przez nas produkt. Po trzecie wspieramy lokalnych przedsiębiorców. Po czwarte skracając łańcuch dostaw obniżamy emisję spalin do środowiska i pośrednio mamy dobry wpływ na środowisko. Ostatnim bardzo ważnym powodem jest budowanie świadomości konsumentów, aby kupowali zdrowsze warzywa i owoce z lokalnego rynku.

Gdzie kupować lokalne produkty?

Żywność najwyższej jakości pochodzącą od lokalnych rolników znajdziemy zarówno w sklepach ekologicznych jak i warzywniakach prowadzonych przez lokalnych rolników. Możemy również wejść na stronę internetową https://e-jemy.pl/, która znacznie nam ułatwi zakup lokalnych produktów.

ziemniaki Zdrowa żywność od lokalnego rolnika

Decydując się na zakup od lokalnych rolników w zdecydowanej większości przypadków mamy szanse, na to, że warzywa i owoce będę naturalne i pozbawione sztucznych konserwantów.

Kupując polskie produkty od polskich rolników wspieramy naszą rodzimą gospodarkę. Masz gwarancję, że warzywa pochodzą z naszego kraju a do tego, każda wydana złotówka jest inwestowana w rozwój w Polsce.

W przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego, możemy być pewni, że zwierzęta były hodowane w odpowiednich warunkach i nie działo im się nic złego.

Jeżeli chcemy mieć całkowitą pewność, co do pochodzenia żywności, możemy wybierać certyfikowane gospodarstwa rolne. Kupując u lokalnego rolnika, masz gwarancję, że dostaniesz towar najwyższej jakości.

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *