Wśród gatunków warzyw liściowych najbardziej znane są:
- sałata,
- szpinak.
Uprawiane są poza tym:
- cykoria,
- rukola,
- endywia,
- roszponka.
Wartość odżywcza sałaty i szpinaku jest duża: zawierają one prowitaminę A, witaminy B1 i C, dużo żelaza, zwłaszcza szpinak, oraz sole fosforu, sodu, wapnia i magnezu. Ujemną cechą szpinaku jest zawartość szczawianów, które unieczynniają wapń w organizmie. Dlatego dietetycy zalecają w celu wyrównania w organizmie ewentualnego braku wapnia spożywanie mleka czy twarogu.
Częścią jadalną tych warzyw są liście. Liście sałaty jada się na surowo, szpinaku najczęściej po ugotowaniu lub na surowo w połączeniu ze szczawiem lub innymi sałatami. Mają one w żywieniu duże znaczenie zdrowotne i dietetyczne.