Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Jesień w ogrodzie

Sprawdź nasz poradnik, w którym polecamy najlepszą odzież roboczą i akcesoria na tę porę roku!

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Kapustne

Wartość odżywcza warzyw kapustnych i ich zastosowanie

Wartość odżywcza warzyw kapustnych i ich zastosowanie

Warzywa kapustne charakterystyka

Do warzyw kapustnych, należących do rodziny warzyw krzyżowych, zalicza się:

  • kapustę głowiastą białą,
  • kapustę głowiastą czerwoną,
  • kapustę głowiastą włoską,
  • brukselskę,
  • kalafiory,
  • kalarepę,
  • brokuł,
  • jarmuż.

Wartość odżywcza kapustnych jest duża. Są one źródłem witamin B1, B2, C, prowitaminy A, oraz soli potasu, wapnia i fosforu, błonnika. Jako ciekawostkę warto podać, że kapusta brukselska zawiera cztery razy więcej, witaminy C niż głowiasta. Warzywa kapustne stanowią produkt spożywany w ciągu całego roku w postaci surowej, gotowanej, kwaszonej i mrożonej.
Rośliny kapustne — z wyjątkiem kalafiorów i brokułów — są dwuletnie. Po skiełkowaniu nasion na powierzchnię ziemi wydostają się liścienie o kształcie sercowatym, następnie wyrastają liście okrągłe, zielone, z woskowym nalotem.
Liście kapusty włoskiej, zależnie od odmiany, są mniej lub bardziej pofałdowane, z pęcherzykowatymi wzdęciami o zabarwieniu jasnozielonym lub ciemnozielonym. W pierwszym roku wegetacji na wierzchołku łodygi wytwarza się duży pąk szczytowy, zwany potocznie główką; w drugim zaś roku wegetacji wyrastają pędy nadziemne, które kwitną i wydają nasiona. Po wytworzeniu nasion rośliny giną.
W pierwszym roku uprawy kapusta brukselska daje grubą łodygę o wysokości 60—80 cm, zależnie od odmiany. Z kątów liści wyrastają główki wielkości orzecha włoskiego, zwinięte jak u kapusty białej. Po przezimowaniu w następnym roku główki wyrastają w pędy kwiatowe, które wydają nasiona.
Kalafior jest rośliną jednoroczną. W początkowym okresie wzrostu tworzy rozetkę liściową; wzrost pędu w górę zostaje zahamowany i tworzy się róża. Róża powstaje ze skróconych, silnie zgrubiałych pędów kwiatowych. Jest ona jadalną częścią kalafiora. Róża wykształca się w ciągu 10—16 dni. Jeżeli po tym okresie nie zostanie ścięta, zaczyna się rozpadać i niektóre z pędów wydłużają się, wykształcając kwiaty.
Kapustne mają palowy system korzeniowy. Przy przesadzaniu ulega on uszkodzeniu, co powoduje rozrastanie się korzeni bocznych, które sięgają głęboko w ziemię.

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl