Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Zdrowe warzywa

Warzywa na ból stawów

Warzywa na ból stawów

Postanowiłem stworzyć nową kategorię. Od teraz blog poza poradami ogrodniczymi, będzie promował zdrową żywność, z tymże tylko taką, jaką można znaleźć na ogródku. Chcę inspirować. Tym samym blog wraca do życia po półrocznej przerwie.

Dieta na stawy

Ostatnio doświadczyłem, co to znaczy, ból stawów. Było bardzo źle. Ból doskwierał, potrzebna była pomoc fizjoterapeuty. Chciałem przyspieszyć powrót do zdrowia. Dużo o tym czytałem. Rehabilitacja przy wielu urazach stawów bardzo przyspiesza powrót do zdrowia. Proces rekonwalescencji warto jednak nie ograniczać do samej rehabilitacji. Tutaj pomocna była dieta.
Związek między dietą na zapaleniem stawów jest dość silny. Odpowiednia dieta może znacznie wyhamować procesy zapalne, zaś zła dieta może je nasilić. Co więc jeść, jakie witaminy są dobre na bóle stawów. Oto, czego się dowiedziałem.
Dieta na chore stawy musi być w pełni zbilansowana. Zaleca się spożywanie do sześciu małych posiłków dziennie, oraz picia dużej ilości wody. Warto zwracać uwagę na produkty, które posiadają składniki bogate w substancje wspomagające odbudowywanie chrząstek oraz maź stawową. Czyli:

  1. białko:
    • nabiał: np. twaróg, kefir, mleko
    • mięso: drób, mięso królika
    • ryby np. łosoś
  2. kwas tłuszczowy OMEGA-3:
    • ryby
    • orzechy włoskie
    • migdały

Zdrowe warzywa na ból stawów

reumatoidalne zapalenie stawów - warzywa i owoce na choroby stawów. Co jeść aby mieć zdrowe stawy ?
Jedzenie brukselki to dobry sposób na walkę z bólem stawów.

Na białku i kwasie tłuszczowym nie koniec zostały jeszcze warzywa. Warzywa mają cudowną cechę, która zmniejsza ryzyko chorób zapalnych. Warzywa kapustne nie tylko blokują działanie enzymu, który niszczy chrząstkę stawową, ale i też zmniejszają odczyn zapalny w stawach. Papryka i marchewka zawiera substancje, która usuwa z naszego organizmu wolne rodniki, przyczyniające się do powstawania stanów zapalnych. Natka pietruszki i brukselka zawierają witaminę C, która stymuluje produkcje kolagenu w naszym organizmie (kolagen – poprawia kondycje stawów oraz ścięgien, odpowiedzialny jest za zapewnienie stawom właściwej elastyczności oraz amortyzacji). Wspomniana wcześniej witamina C przyspiesza również gojenie ran.
Na koniec cebula i czosnek są one pomocne przy likwidowaniu bólu. Zawierają, bowiem związki siarkowe, które hamują produkcję hormonów podtrzymujących stan zapalny stawów.

 

Warzywo które rujnuje stawy

Czy istnieje warzywo, które rujnuje stawy? Napisałem już co powinna jeść osoba, która ma chore stawy? Ale czy są ważywa, które źle wpływają na stawy? Może zacznę od czegoś innego.

Kwas szczawiowy jest tym, co powoduje ból stawów. Występuje on w rabarbarze, szpinaku, botwie, kakao, czekoladzie, żurawinie.

No dobra, a warzywa, które rujnują stawy?
W niektórych przypadkach objawy bólowe mogą występować po takich warzywach jak: pomidor, bakłażan, papryka, ziemniaki.
W przypadku ziemniaków – zagrożeniem są jednak tylko surowe.

Udostępnij

O autorze

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *