Postanowiłem stworzyć nową kategorię. Od teraz blog poza poradami ogrodniczymi, będzie promował zdrową żywność, z tymże tylko taką, jaką można znaleźć na ogródku. Chcę inspirować. Tym samym blog wraca do życia po półrocznej przerwie.
Dieta na stawy
Ostatnio doświadczyłem, co to znaczy, ból stawów. Było bardzo źle. Ból doskwierał, potrzebna była pomoc fizjoterapeuty. Chciałem przyspieszyć powrót do zdrowia. Dużo o tym czytałem. Rehabilitacja przy wielu urazach stawów bardzo przyspiesza powrót do zdrowia. Proces rekonwalescencji warto jednak nie ograniczać do samej rehabilitacji. Tutaj pomocna była dieta.
Związek między dietą na zapaleniem stawów jest dość silny. Odpowiednia dieta może znacznie wyhamować procesy zapalne, zaś zła dieta może je nasilić. Co więc jeść, jakie witaminy są dobre na bóle stawów. Oto, czego się dowiedziałem.
Dieta na chore stawy musi być w pełni zbilansowana. Zaleca się spożywanie do sześciu małych posiłków dziennie, oraz picia dużej ilości wody. Warto zwracać uwagę na produkty, które posiadają składniki bogate w substancje wspomagające odbudowywanie chrząstek oraz maź stawową. Czyli:
- białko:
- nabiał: np. twaróg, kefir, mleko
- mięso: drób, mięso królika
- ryby np. łosoś
- kwas tłuszczowy OMEGA-3:
- ryby
- orzechy włoskie
- migdały
Zdrowe warzywa na ból stawów
Na białku i kwasie tłuszczowym nie koniec zostały jeszcze warzywa. Warzywa mają cudowną cechę, która zmniejsza ryzyko chorób zapalnych. Warzywa kapustne nie tylko blokują działanie enzymu, który niszczy chrząstkę stawową, ale i też zmniejszają odczyn zapalny w stawach. Papryka i marchewka zawiera substancje, która usuwa z naszego organizmu wolne rodniki, przyczyniające się do powstawania stanów zapalnych. Natka pietruszki i brukselka zawierają witaminę C, która stymuluje produkcje kolagenu w naszym organizmie (kolagen – poprawia kondycje stawów oraz ścięgien, odpowiedzialny jest za zapewnienie stawom właściwej elastyczności oraz amortyzacji). Wspomniana wcześniej witamina C przyspiesza również gojenie ran.
Na koniec cebula i czosnek są one pomocne przy likwidowaniu bólu. Zawierają, bowiem związki siarkowe, które hamują produkcję hormonów podtrzymujących stan zapalny stawów.
Warzywo które rujnuje stawy
Czy istnieje warzywo, które rujnuje stawy? Napisałem już co powinna jeść osoba, która ma chore stawy? Ale czy są ważywa, które źle wpływają na stawy? Może zacznę od czegoś innego.
Kwas szczawiowy jest tym, co powoduje ból stawów. Występuje on w rabarbarze, szpinaku, botwie, kakao, czekoladzie, żurawinie.
No dobra, a warzywa, które rujnują stawy?
W niektórych przypadkach objawy bólowe mogą występować po takich warzywach jak: pomidor, bakłażan, papryka, ziemniaki.
W przypadku ziemniaków – zagrożeniem są jednak tylko surowe.
czy moze ktoś potwierdzić działanie warzyw w taki sposób?