Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Jesień w ogrodzie

Sprawdź nasz poradnik, w którym polecamy najlepszą odzież roboczą i akcesoria na tę porę roku!

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Kapustne

Warzywa krzyżowe

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych.

Co to są warzywa krzyżowe?

Ogólnie rzecz biorąc, warzywa kapustne należą do rodziny Cruciferae, która obejmuje głównie rodzaj Brassica, ale obejmuje kilka innych rodzajów. Ogólnie rzecz biorąc, warzywa kapustne są warzywami chłodnymi i mają kwiaty o czterech płatkach, które przypominają krzyż. W większości przypadków spożywa się liście lub pąki kwiatowe warzyw krzyżowych, ale w niektórych zjada się również korzenie lub nasiona. Ponieważ te warzywa należą do tej samej rodziny, są podatne na te same choroby i szkodniki. Choroby warzyw krzyżowych mogą obejmować:

  • Antraknoza
  • Bakteryjna plamistość liści
  • Czarna plamistość liści
  • Czarna zgnilizna
  • Mączniak rzekomy
  • Pieprzowa plamistość liści
  • Węzeł korzeniowy
  • Grzyb z białą plamką
  • Biała rdza

kapusta

Szkodniki roślin krzyżowych mogą obejmować:

  • Mszyce
  • Burak ćwikłowy
  • Chwytak do kapusty
  • Robak kapuściany
  • dżdżownica kukurydziana
  • Kapustosznica pasiasta
  • Robaki ćma diamentowa
  • Chrząszcze pcheł

Warzywa z rodziny krzyżowych są podatne na te same choroby i szkodniki, najlepiej jest co roku zmieniać położenie wszystkich warzyw z rodziny krzyżowych w ogrodzie. Innymi słowy, nie sadź warzywa z rodziny krzyżowych tam, gdzie w zeszłym roku zasadzono warzywo z rodziny krzyżowych. Pomoże to chronić je przed chorobami i szkodnikami, które mogą zimować w glebie.

Do warzyw krzyżowych zalicza się – warzywa krzyżowe lista

Warzywa krzyżowe jakie to? Pewnie zapytasz. Poniżej znajdziesz listę warzyw krzyżowych.

Chociaż być może nie słyszałeś wcześniej terminu „warzywa krzyżowe”, prawdopodobnie wyhodowałeś wiele z nich w swoim ogrodzie.

Warzywa krzyżowe lista poniżej:

  • Rukola
  • Brokuły
  • Brukselka
  • Kapusta
  • Kalafior
  • Kapusta pekińska
  • Rzeżucha ogrodowa
  • Chrzan
  • Jarmuż
  • Kalarepa
  • Rzodkiewka
  • Brukiew
  • Rzepa

jarmuz

Spożywanie warzyw krzyżowych

Chociaż warzywa krzyżowe rosną w różnych kolorach, kształtach i rozmiarach, mają wiele składników mineralnych i cennych właściwości odżywczych. Większość warzyw kapustnych jest bogata w witaminy i minerały, takie jak kwas foliowy i witamina K. Ciemnozielone warzywa z rodziny kapustnych są również źródłem witamin A i C i zawierają fitoskładniki — związki roślinne, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka . Warzywa kapustne są również bogate w błonnik i niskokaloryczne, dzięki czemu poczujesz się syty i usatysfakcjonowany bez przejadania się.

Nie trzeba wiele, aby czerpać korzyści. Dorośli potrzebują co najmniej 2½ szklanki warzyw dziennie. Jedna filiżanka surowych i gotowanych warzyw, takich jak brokuły, kalafior i brukselka, odpowiada jednej porcji warzyw. Dwie filiżanki surowych warzyw liściastych, takich jak jarmuż i kapusta, to odpowiednik jednej porcji warzyw.

Rak a jedzenie warzyw krzyżowych

Jednym z głównych powodów, dla których warto jeść dużo warzyw krzyżowych, jest to, że mogą one pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Przegląd badań naukowych wykazał, że istnieje znaczący związek między warzywami krzyżowymi a ochroną przed rakiem.

Różne składniki warzyw krzyżowych są powiązane z niższym ryzykiem raka. Według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem niektórzy wykazali zdolność do zatrzymania wzrostu komórek rakowych w przypadku guzów piersi, jelita grubego  błony śluzowej macicy (endometrium), płuc, okrężnicy, wątroby i szyjki macicy. Badania wykazały także, że diety bogate w warzywa kapustne są powiązane z niższymi wskaźnikami raka prostaty.

Badania laboratoryjne pokazują, że jeden z fitochemikaliów znajdujących się w warzywach krzyżowych – sulforafan – może stymulować enzymy w organizmie, które odtruwają czynniki rakotwórcze, zanim uszkodzą komórki.

Porównanie warzyw krzyżowych pod kątem składników mineralnych

Które warzywa krzyżowe mają najwięcej witaminy A, witaminy C i kwasu foliowego ? Odpowiedzi są następujące:

  1. Jarmuż (witamina A)
  2. Brokuły (witamina C)
  3. Brukselka i brokuły (związane na kwas foliowy)

Brukselka zawiera najwięcej witaminy E (około 9% dziennej wartości) i witaminy B-1 (15% dziennej wartości). I znowu brokuły i brukselka zawierają najzdrowsze kwasy omega-3 w roślinie: filiżanka brokułów dostarcza około 200 miligramów, a filiżanka brukselki około 260 miligramów.

brokul

Warzywa krzyżowe w diecie – wskazówki

Aby zmaksymalizować smak i wartości odżywcze, oto kilka wskazówek dotyczących kupowania i gotowania warzyw kapustnych:

  • Nie rozgotuj warzyw kapustnych. Mogą wytwarzać silny zapach siarki i stać się nieatrakcyjny.
  • Możesz kupić kilka rodzajów warzyw kapustnych gotowych do spożycia w mrożonych lub świeżych opakowaniach supermarketu, w tym brokuły, kalafior i brukselkę.
  • Żaden talerz surowych warzyw nie jest kompletny bez ciemnozielonych brokułów lub śnieżnobiałych różyczek kalafiora.
  • Dodaj surowe brokuły lub różyczki kalafiora do zielonej sałaty, aby wzmocnić składniki odżywcze.
  • Dodaj posiekane warzywa kapustne do zup, gulaszu i zapiekanek.
  • Kupując świeże brokuły, szukaj jędrnych różyczek z fioletowym, ciemnozielonym lub niebieskawym odcieniem na wierzchu. Prawdopodobnie zawierają więcej beta-karotenu i witaminy C niż różyczki z jaśniejszymi zielonymi wierzchołkami. Jeśli są żółte lub wiotkie i podatne na zginanie, brokuły są stare – nie kupuj ich.

Niedoczynności tarczycy

Warzywa krzyżowe a tarczyca? Czy spożywanie warzyw krzyżowych w chorobach tarczycy jest dobre? O to zapytałem znajomą dietetyczkę:

Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły i kapusta, są pełne błonnika i innych składników odżywczych, ale mogą  zakłócać produkcję hormonu tarczycy,  jeśli masz niedobór jodu . Więc jeśli to zrobisz, dobrym pomysłem jest ograniczenie spożycia brukselki, kapusty, kalafiora, jarmużu , rzepy i kapusty, ponieważ  badania sugerują, że trawienie tych warzyw może blokować zdolność tarczycy do wykorzystywania jodu, który jest niezbędny dla prawidłowej pracy tarczycy. Jednak uważam, że aby naprawdę wpłynąć na przyswajanie jodu, musiałbyś spożywać znaczną ilość warzyw kapustnych.

Jeśli zdiagnozowano u Ciebie zarówno niedoczynność tarczycy, jak i niedobór jodu, możesz zrobić kilka rzeczy, aby te warzywa były mniej szkodliwe. Gotowanie ich może zmniejszyć wpływ warzyw kapustnych na tarczycę, a ograniczenie spożycia tych (gotowanych) warzyw do 150 gram dziennie może również pomóc, ponieważ taka ilość wydaje się nie mieć negatywnego wpływu na niedoczynność tarczycy.

Podsumowanie

Warzywa krzyżowe są nie tylko niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze, ale prawdopodobnie są korzystne w walce z rakiem. Jeśli próbujesz schudnąć lub po prostu dodać zdrowsze opcje do swojej diety, wypróbuj wiele różnych przepisów zawierających warzywa kapustne, aby osiągnąć zalecaną dzienną porcję. Jednocześnie przy chorobach takich jak niedoczynność tarczycy warto troszkę ograniczyć ilość spożywania warzyw krzyżowych.

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl

Jeden komentarz

  1. Warto dodać, spożywanie warzyw krzyżowych zwalczaja wolne rodniki. Co do tarczycy, to poddawanie obróbce termicznej warzyw krzyżowych sprawia, że nie ma powodu aby obawiać się negatywnych konsekwencji związanych z ich wpływem na choroby tarczycy.

Możliwość komentowania została wyłączona.