Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Uszczelki

Dowiedź się jak wybrać odpowiednie zawiasy do szkła i uszczelki prysznicowe? Na co zwracać uwagę przy zakupie, tak aby pasowały do stylistyki wnętrza oraz posiadały wysoką jakość wykonania.

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Korzeniowe

Wartość odżywcza warzyw korzeniowych i zastosowanie

Wartość odżywcza warzyw korzeniowych i zastosowanie

Jakie są warzywa korzeniowe

Do grupy warzyw korzeniowych należą, między innymi:

  • marchew,
  • pietruszka,
  • seler,
  • burak ćwikłowy,
  • rzodkiewka.

Warzywa korzeniowe rodzaje

Warzywa te należą do różnych rodzin botanicznych:

  • marchew, pietruszka i seler — do rodziny baldaszkowatych,
  • burak ćwikłowy — do rodziny komosowatych
  • rzodkiewka — do rodziny krzyżowych.

Ich wartość odżywcza polega przede wszystkim na dużej zawartości witamin (najmniej ma ich burak), cukrów w postaci glukozy i sacharozy (marchew) oraz soli mineralnych. Marchew ma duże znaczenie krwiotwórcze i dietetyczne i zawiera najwięcej ze wszystkich warzyw prowitaminy A. Pietruszka i seler mają również duże znaczenie lecznicze.
Zastosowanie w gospodarstwie domowym tych warzyw jest wielorakie i w różnej postaci:

  • surowej,
  • gotowanej oraz później podsmażanej lub pieczonej,
  • a ostatnio mrożonej (marchew).

Spożywane są przez cały rok. Pietruszka i selery stanowią cenny dodatek do zup i innych potraw jako tzw. warzywa przyprawowe. Selery ponadto coraz częściej używane są do różnego rodzaju sałatek. Wpływają dodatnio na trawienie.
Warzywa korzeniowe są roślinami dwuletnimi (z wyjątkiem rzodkiewki). Mają palowy system korzeniowy sięgający do 2 m w głąb — u buraków i 1,5 m — u marchwi. U selera, który uprawiany jest z rozsady, korzeń palowy zostaje uszkodzony, rozwijają się natomiast korzenie boczne, które są bardzo długie i grube.
Kwiatostanem może być: albo baldach — jak u marchwi, pietruszki i selerów, albo wiecha składająca się z kłosów — jak u buraków, albo też bezlistne grono — jak u rzodkiewki.
Owoc u buraka stanowi kłębek powstający ze zrośnięcia 2— 5 owoców, u marchwi, pietruszki i selera — dwudzielna rozłupka, u rzodkiewki zaś nie pękająca łuszczyna.

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.