Jakie są warzywa korzeniowe
Do grupy warzyw korzeniowych należą, między innymi:
- marchew,
- pietruszka,
- seler,
- burak ćwikłowy,
- rzodkiewka.
Warzywa korzeniowe rodzaje
Warzywa te należą do różnych rodzin botanicznych:
- marchew, pietruszka i seler — do rodziny baldaszkowatych,
- burak ćwikłowy — do rodziny komosowatych
- rzodkiewka — do rodziny krzyżowych.
Ich wartość odżywcza polega przede wszystkim na dużej zawartości witamin (najmniej ma ich burak), cukrów w postaci glukozy i sacharozy (marchew) oraz soli mineralnych. Marchew ma duże znaczenie krwiotwórcze i dietetyczne i zawiera najwięcej ze wszystkich warzyw prowitaminy A. Pietruszka i seler mają również duże znaczenie lecznicze.
Zastosowanie w gospodarstwie domowym tych warzyw jest wielorakie i w różnej postaci:
- surowej,
- gotowanej oraz później podsmażanej lub pieczonej,
- a ostatnio mrożonej (marchew).
Spożywane są przez cały rok. Pietruszka i selery stanowią cenny dodatek do zup i innych potraw jako tzw. warzywa przyprawowe. Selery ponadto coraz częściej używane są do różnego rodzaju sałatek. Wpływają dodatnio na trawienie.
Warzywa korzeniowe są roślinami dwuletnimi (z wyjątkiem rzodkiewki). Mają palowy system korzeniowy sięgający do 2 m w głąb — u buraków i 1,5 m — u marchwi. U selera, który uprawiany jest z rozsady, korzeń palowy zostaje uszkodzony, rozwijają się natomiast korzenie boczne, które są bardzo długie i grube.
Kwiatostanem może być: albo baldach — jak u marchwi, pietruszki i selerów, albo wiecha składająca się z kłosów — jak u buraków, albo też bezlistne grono — jak u rzodkiewki.
Owoc u buraka stanowi kłębek powstający ze zrośnięcia 2— 5 owoców, u marchwi, pietruszki i selera — dwudzielna rozłupka, u rzodkiewki zaś nie pękająca łuszczyna.
zdecydowanie energia pozyskana z merchewek ma bardzo wiele zalet