Spis treści
Jakie są warzywa cebulowe
Do warzyw cebulowych (należących do rodziny amarylkowatych) uprawianych najczęściej należą:
- cebula,
- czosnek,
- por,
- szczypiorek (cebula siedmiolatka),
Powyżej wymieniłem najpopularniejsze warzywa cebulowe. Najczęściej wykorzystuje się je, jako rośliny przyprawowe.
Warzywo cebulowe wartości
Rośliny te zawierają dużo cukrów, związków aromatycznych i witamin. Sok cebuli i czosnku ma właściwości lecznicze, hamuje rozwój zarazków i niektórych chorób.
W gospodarstwie domowym rośliny cebulowe cenione są ze względu na właściwości smakowe. Stanowią niezbędną przyprawę wielu potraw. Cebulę spożywa się jako gotowaną, smażoną i surową, pory zaś są często spożywane tak jak kalafiory czy szparagi.
Omawiając poszczególne gatunki warzyw podaję charakterystykę tylko niektórych odmian najczęściej uprawianych.
Uprawa warzyw cebulowych
Warzywa cebulowe nie mają dużych wymagań pod klimatycznych (uprawa warzyw jest prosta, ponieważ rośliny są odporne na spadki temperatury poniżej zera). Jedynym problemem są stosunkowo wysokie wymagania glebowe.
Cebulowe Warzywa przykładowe opisy
Cebula: Jest zdrowa i ma dużo witamin, m.in. witaminę C, K, PP, prowitaminę A oraz magnez, żelazo, krzem i fosfor.
Cebula szalotka: ma delikatny i słodki smak z nutą ostrości, natomiast cebula zwyczajna wydaje się intensywniejsza. Możesz zastąpić cebule szalotki w prawie każdym przepisie, który wymaga cebuli — tylko upewnij się, że używasz tej samej ilości.
Cebula perłowa: ma wyjątkowo mały rozmiar i słodszy smak niż zwykła cebula.
Czosnek pospolity: inaczej allium sativum. Czosnek jest jedną z najszerzej przebadanych roślin leczniczych. Ma potencjał do modyfikowania ryzyka miażdżycy poprzez obniżenie ciśnienia tętniczego krwi , tworzenie skrzepliny oraz stężenia lipidów i cholesterolu w surowicy.
Mój dietetyk używa do komponowania diety dla mnie tych warzyw. Widać są dobre