Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Uszczelki

Dowiedź się jak wybrać odpowiednie zawiasy do szkła i uszczelki prysznicowe? Na co zwracać uwagę przy zakupie, tak aby pasowały do stylistyki wnętrza oraz posiadały wysoką jakość wykonania.

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Cebulowate

Wartość odżywcza warzyw cebulowych i zastosowanie

Wartość odżywcza warzyw cebulowych i zastosowanie

Jakie są warzywa cebulowe

Do warzyw cebulowych (należących do rodziny amarylkowatych) uprawianych najczęściej należą:

  • cebula,
  • czosnek,
  • por,
  • szczypiorek (cebula siedmiolatka),

Powyżej wymieniłem najpopularniejsze warzywa cebulowe. Najczęściej wykorzystuje się je, jako rośliny przyprawowe.

Warzywo cebulowe wartości

Rośliny te zawierają dużo cukrów, związków aro­matycznych i witamin. Sok cebuli i czosnku ma właściwości lecz­nicze, hamuje rozwój zarazków i niektórych chorób.
W gospodarstwie domowym rośliny cebulowe cenione są ze względu na właściwości smakowe. Stanowią niezbędną przypra­wę wielu potraw. Cebulę spożywa się jako gotowaną, smażoną i surową, pory zaś są często spożywane tak jak kalafiory czy szparagi.
Omawiając poszczególne gatunki warzyw podaję charak­terystykę tylko niektórych odmian najczęściej uprawianych.

Uprawa warzyw cebulowych

Warzywa cebulowe nie mają dużych wymagań pod klimatycznych (uprawa warzyw jest prosta, ponieważ rośliny są odporne na spadki temperatury poniżej zera). Jedynym problemem są stosunkowo wysokie wymagania glebowe.

 

Cebulowe Warzywa przykładowe opisy

Cebula: Jest zdrowa i ma dużo witamin, m.in. witaminę C, K, PP, prowitaminę A oraz magnez, żelazo, krzem i fosfor.

Cebula szalotka: ma delikatny i słodki smak z nutą ostrości, natomiast cebula zwyczajna wydaje się intensywniejsza. Możesz zastąpić cebule szalotki w prawie każdym przepisie, który wymaga cebuli — tylko upewnij się, że używasz tej samej ilości.

Cebula perłowa: ma wyjątkowo mały rozmiar i słodszy smak niż zwykła cebula.

Czosnek pospolity: inaczej allium sativum. Czosnek jest jedną z najszerzej przebadanych roślin leczniczych. Ma potencjał do modyfikowania ryzyka miażdżycy poprzez obniżenie ciśnienia tętniczego krwi , tworzenie skrzepliny oraz stężenia lipidów i cholesterolu w surowicy.

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.