Talerze obiadowe i deserowe są ważnym elementem zastawy stołowej. Decydują o wielu kwestiach, m.in. o tym, jaka porcja dania się na nich zmieści. Są także odpowiedzialne za odbiór wizualny nakrycia, więc warto dopasować je do innych elementów zastawy. Dodatkowo ważny jest materiał z jakiego zostały one wykonane.
Jakie talerze obiadowe wybrać?
Zakup talerzy nie jest prostym zadaniem. Mnogość kształtów, kolorów, czy nawet materiałów, często utrudnia podjęcie ostatecznej decyzji. Serwis obiadowy stanowi swego rodzaju wizytówkę domu. Kiedyś były popularne tylko okrągłe naczynia. Obecnie pożądane są talerze o każdym kształcie, nawet kwadratowe czy prostokątne mają swoich zwolenników.
W kwestii kolorystyki, białe talerze uchodzą za najbardziej klasyczne i zawsze się wpasują w estetykę domu. Mimo to coraz częściej kupowane są modele w różnych barwach i wzorach. Dużą popularnością cieszą się także talerze zdobione, jednak niektóre z nich stanowią dla nas ograniczenia. Na przykład, zastawy ze złotym wzorkiem nie można myć w zmywarce.
Tworzywo jest kolejnym czynnikiem decydującym o wyborze talerzy obiadowych. Eleganckie warianty są wykonane z porcelany, ceramiki lub ze szkła, które często jest dodatkowo hartowane. Szkło, z którego są wykonane może być dymione, jasne albo białe. Można spotkać też talerze wykonane z tworzyw sztucznych, jednak nie są one aż tak eleganckie.
Talerze deserowe – jakie najlepsze?
Talerze deserowe są również ważnym elementem zastawy stołowej. Podobnie, jak w przypadku talerzy obiadowych, do niedawna uważano, że powinny być one okrągłe i niewielkich rozmiarów. Obecnie talerzyki na ciasto mogą być większe i mieć różne kształty. Coraz częściej mamy do czynienia z naczyniami owalnymi i kwadratowymi.
Talerze do ciast są produkowane w wielu barwach i wzorach. W związku z tym do wyboru są nie tylko białe, klasyczne wersje, a także czarne, niebieskie, zielone, różowe itd. Dopełnią one klasyczne wnętrze i dodają żywych barw. Przy wyborze talerza deserowego warto się kierować przede wszystkim własnymi upodobaniami oraz wystrojem wnętrza.
Jakość naczynia jest tak samo ważna, jak jego wygląd, dlatego należy kierować się materiałem z jakiego zostały wykonane. Szklane wersje talerzy deserowych, które były popularne przez wiele lat, zostają często wymieniane na te wykonane z ceramiki oraz porcelany.
W dzisiejszych czasach nie trzeba trzymać się żadnych reguł w kwestii jednolitości zastawy stołowej, a zatem, kupując talerzyki deserowe można zaszaleć. Nie trzeba ich dopasowywać kolorem do talerzy obiadowych, a nawet skupiać się na wyborze kompletu, w którym wszystkie talerzyki są jednakowe. Bawiąc się stylem i formą można stworzyć ciekawe kompozycje.
Zakup talerzyków w innym kolorze lub o innym wzorze może ożywić posiadaną przez nas zastawę, a tym samym aranżację stołu. Jednak najlepiej, jeśli poszczególne elementy wybranej zastawy deserowej będą utrzymane w tym samym stylu, kształcie i rozmiarze. Mogą różnić się od innych naczyń, ale powinny stanowić spójną całość. W związku z tym najlepiej wybrać takie, które pochodzą z tej samej kolekcji bądź od jednego producenta.