Szara pleśń jest jedną z najbardziej powszechnych oraz najgroźniejszych chorób grzybowych. Może porażać bardzo wiele odmian roślin oraz rozwijać się na różnych organach. W ten sposób szara pleśń szybko niszczy zarówno rośliny ozdobne, jak też doprowadza do ogromnych strat plonów w przypadku roślin warzywnych czy owocowych.
Spis treści
Rozpoznawanie szarej pleśni
Grzyb wywołujący szarą pleśń to gronkowiec szary, należący do workowców. Wykorzystując odpowiednie zabiegi można skutecznie zwalczyć chorobę, jednak bardzo trudno jest całkowicie zlikwidować jej występowanie. Co więcej jest bardzo mało odmian, które są odporne na szarą pleśń. Niezbędna jest zatem odpowiednia profilaktyka, aby rozprzestrzenianie się szarej pleśni odbywało się w jak najmniejszym stopniu.
Gdzie występuje szara pleśń?
Szara pleśń pojawia się na różnych grupach roślin. Mogą być to zarówno byliny, krzewy ozdobne, warzywa, zboża, a nawet chwasty. Najczęściej jednak kojarzona jest z krzewami i drzewami ozdobnymi, takimi jak truskawki, maliny oraz winorośl. Może dotknąć również warzywa oraz siewki roślin. Preferuje wilgoć oraz chłód. Rozwojowi szarej pleśni sprzyjają także uszkodzenia roślin powodowane przez mróz oraz czynniki zewnętrzne. Grzyb ten może przetrwać nawet kilka lat na szczątkach roślinnych. Ponadto jest to choroba przechowalnicza. Powoduje ogromne straty w warzywach oraz owocach przechowywanych w magazynach.
Objawy szarej pleśni
Pierwszymi oznakami występowania szarej pleśni są pojawiające się na organach roślinnych niewielkie wodniste plamy. Z upływem czasu przebarwienia na liściach oraz pędach mogą się powiększać, następnie brunatnieją oraz pokrywają się szarym nalotem. Jest to faza, kiedy patogen bardzo szybko postępuje. Jeżeli dojdzie do sprzyjających warunków, wówczas infekcja może w pełni rozwinąć się nawet przez kilka godzin. Jednak najczęściej od zakażenia do pojawienia się objawów mija kilka dni. Czarne punkciki, będące zarodkami grzyba dostrzec można na liściach, kwiatach, pędach oraz owocach. Następnie szary lub biały nalot może zlepiać ze sobą fragmenty roślin. W konsekwencji prowadzi to do gnicia roślin i owoców. Liście oraz kwiaty opadają z łodyg. Natomiast części jadalnej porażony szarą pleśnią nie nadają się do spożycia. Choroba może rozwinąć się również w sposób utajony. Wówczas atakuje kwiaty, jednak na roślinie przez dłuższy czas nie pojawiają się objawy. Natomiast zmiany chorobowe pojawiają się masowo podczas zbioru owoców.
Walka z szarą pleśnią
Najlepszym sposobem walki z szarą pleśnią jest profilaktyka. Dlatego niezbędne jest dbanie o porządek w uprawach, zarówno w warzywniku jak i sadzie. Po zakończonych zbiorach oraz wszelkich zabiegach pielęgnacyjnych ważne jest usunięcie resztek roślinnych. Zwłaszcza sytuacji, kiedy posiadają niepokojące objawy. Wówczas najlepiej jest je spalić lub zakopać głęboko. Nie należy ich kierować do kompostownika, gdyż mogłoby to doprowadzić do rozwoju choroby w nawozie organicznym. Podczas sadzenia roślin warto zachowywać właściwą rozstawę. Pozwala to ograniczać występowanie szarej pleśni. Natomiast zbyt duże zagęszczenie zarówno na działce jak i profesjonalnych uprawach bardzo sprzyja chorobie. Nie należy także nawadniać roślin namaczając ich liście lub łodygi. Woda powinna trafiać bezpośrednio na glebę. Natomiast w przypadku wystąpienia szarej pleśni warto skorzystać z produktów takich jak https://sklepdlaogrodu.pl/pl/switch-625wg-szara-plesn-i-antraknoza-20g-target.html. Specjalistyczne produkty są najlepszym sposobem na skuteczną walkę z szarą pleśnią.