Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Podstawy

Szara pleśń – popularna choroba roślin

Szara pleśń – popularna choroba roślin

Szara pleśń jest jedną z najbardziej powszechnych oraz najgroźniejszych chorób grzybowych. Może porażać bardzo wiele odmian roślin oraz rozwijać się na różnych organach. W ten sposób szara pleśń szybko niszczy zarówno rośliny ozdobne, jak też doprowadza do ogromnych strat plonów w przypadku roślin warzywnych czy owocowych.

Rozpoznawanie szarej pleśni

Grzyb wywołujący szarą pleśń to gronkowiec szary, należący do workowców. Wykorzystując odpowiednie zabiegi można skutecznie zwalczyć chorobę, jednak bardzo trudno jest całkowicie zlikwidować jej występowanie. Co więcej jest bardzo mało odmian, które są odporne na szarą pleśń. Niezbędna jest zatem odpowiednia profilaktyka, aby rozprzestrzenianie się szarej pleśni odbywało się w jak najmniejszym stopniu.

Gdzie występuje szara pleśń?

Szara pleśń pojawia się na różnych grupach roślin. Mogą być to zarówno byliny, krzewy ozdobne, warzywa, zboża, a nawet chwasty. Najczęściej jednak kojarzona jest z krzewami i drzewami ozdobnymi, takimi jak truskawki, maliny oraz winorośl. Może dotknąć również warzywa oraz siewki roślin. Preferuje wilgoć oraz chłód. Rozwojowi szarej pleśni sprzyjają także uszkodzenia roślin powodowane przez mróz oraz czynniki zewnętrzne. Grzyb ten może przetrwać nawet kilka lat na szczątkach roślinnych. Ponadto jest to choroba przechowalnicza. Powoduje ogromne straty w warzywach oraz owocach przechowywanych w magazynach.

szaraplesnau Szara pleśń – popularna choroba roślin

Objawy szarej pleśni

Pierwszymi oznakami występowania szarej pleśni są pojawiające się na organach roślinnych niewielkie wodniste plamy. Z upływem czasu przebarwienia na liściach oraz pędach mogą się powiększać, następnie brunatnieją oraz pokrywają się szarym nalotem. Jest to faza, kiedy patogen bardzo szybko postępuje. Jeżeli dojdzie do sprzyjających warunków, wówczas infekcja może w pełni rozwinąć się nawet przez kilka godzin. Jednak najczęściej od zakażenia do pojawienia się objawów mija kilka dni. Czarne punkciki, będące zarodkami grzyba dostrzec można na liściach, kwiatach, pędach oraz owocach. Następnie szary lub biały nalot może zlepiać ze sobą fragmenty roślin. W konsekwencji prowadzi to do gnicia roślin i owoców. Liście oraz kwiaty opadają z łodyg. Natomiast części jadalnej porażony szarą pleśnią nie nadają się do spożycia. Choroba może rozwinąć się również w sposób utajony. Wówczas atakuje kwiaty, jednak na roślinie przez dłuższy czas nie pojawiają się objawy. Natomiast zmiany chorobowe pojawiają się masowo podczas zbioru owoców.

Walka z szarą pleśnią

Najlepszym sposobem walki z szarą pleśnią jest profilaktyka. Dlatego niezbędne jest dbanie o porządek w uprawach, zarówno w warzywniku jak i sadzie. Po zakończonych zbiorach oraz wszelkich zabiegach pielęgnacyjnych ważne jest usunięcie resztek roślinnych. Zwłaszcza sytuacji, kiedy posiadają niepokojące objawy. Wówczas najlepiej jest je spalić lub zakopać głęboko. Nie należy ich kierować do kompostownika, gdyż mogłoby to doprowadzić do rozwoju choroby w nawozie organicznym. Podczas sadzenia roślin warto zachowywać właściwą rozstawę. Pozwala to ograniczać występowanie szarej pleśni. Natomiast zbyt duże zagęszczenie zarówno na działce jak i profesjonalnych uprawach bardzo sprzyja chorobie. Nie należy także nawadniać roślin namaczając ich liście lub łodygi. Woda powinna trafiać bezpośrednio na glebę. Natomiast w przypadku wystąpienia szarej pleśni warto skorzystać z produktów takich jak https://sklepdlaogrodu.pl/pl/switch-625wg-szara-plesn-i-antraknoza-20g-target.html. Specjalistyczne produkty są najlepszym sposobem na skuteczną walkę z szarą pleśnią.

 

 

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *