Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Kapustne

Pielęgnacja warzyw kapustnych

Pielęgnacja warzyw kapustnych

Zabiegi pielęgnacyjne. Pielęgnowanie roślin w okresie wzrostu polega głównie na odchwaszczaniu oraz ochronie przed szkodnikami. Dokarmianie roślin powinno być stosowane dwa lub trzy razy. Rośliny wymagają podlewania, szczególnie w okresie suszy.
Kalafiory wymagają obfitego podlewania, zwłaszcza zaraz po wysadzeniu rozsady w pole oraz na 2—3 tygodnie przed zbiorem.
Przy uprawie kalafiorów, szczególnie wczesnych, ważnym zabiegiem jest osłanianie róż przed światłem, które powoduje ich żółknięcie. Róże można zasłaniać przez załamywanie lub zawiązywanie liści. Do zawiązywania liści dobrze jest użyć kolorowych sznurków lub obrączek gumowych, przygotowanych z pociętych starych dętek. Stosowanie każdego dnia innej barwy sznurka lub obrączek ułatwia zbiór roślin.
Jeżeli kapusta brukselska nie zwija główek z powodu niesprzyjającej pogody lub przenawożenia azotem, to w połowie września trzeba obciąć wierzchołki roślin w celu przerwania wzrostu łodygi i przyspieszenia zwijania się główek. Jednym z zabiegów pielęgnacyjnych jest walka z chorobami i szkodnikami.
Najgroźniejszym szkodnikiem warzyw kapustnych jest Tantniś krzyżowiaczek, ze względu na żarłoczne gąsienice, które żerują na młodych liściach kapusty i miąższu kalafiorów. Ponadto w Polskich warunkach mogą rozwinąć się trzy, a nawet cztery pokolenia. Pierwsze z nich jest szczególnie liczne i szkodliwe. Motyle są niewielkich rozmiarów ok. 1 cm, tak jak i gąsienice.
Tartniś krzyżowiaczek Tartniś krzyżowiaczek (2)
fot. Flickr.com/Donald Hobern
Zwalczanie tego szkodnika możemy przeprowadzać przez:

  • chemiczne zwalczanie larw pierwszego pokolenia, stosuje się preparaty, które zawierają: lambda-cyhalotrynę, chloropiryfos i indoksakarb
  • ostatnio wysoką skutecznością wykazał się ekstrakt z palczatki wełnistej
  • skuteczne jest też głębokie przekopanie ziemii przed zimą oraz zwalczanie chwastów, w których mogłyby żerować Tartnisie

 
Inne niebezpieczne szkodniki to wszystkim znane motyle Bielinka kapustnika oraz Bielinka rzepnika.Ich jaja są żółte, a gąsienice są dość duże ok. 4cm. Kapustnika rozpoznamy po czarnych plamkach na żółto-zielonym korpusie, a rzepnik jest zielony z cieniutkim, żółtym paskiem wzdłuż). Trochę rzadszym szkodnikiem jest Piętnówka kapustnica. Gąsienica jest żółta pod spodem, a brązowa z wierzchu.

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *