Zabiegi pielęgnacyjne. Pielęgnowanie roślin w okresie wzrostu polega głównie na odchwaszczaniu oraz ochronie przed szkodnikami. Dokarmianie roślin powinno być stosowane dwa lub trzy razy. Rośliny wymagają podlewania, szczególnie w okresie suszy.
Kalafiory wymagają obfitego podlewania, zwłaszcza zaraz po wysadzeniu rozsady w pole oraz na 2—3 tygodnie przed zbiorem.
Przy uprawie kalafiorów, szczególnie wczesnych, ważnym zabiegiem jest osłanianie róż przed światłem, które powoduje ich żółknięcie. Róże można zasłaniać przez załamywanie lub zawiązywanie liści. Do zawiązywania liści dobrze jest użyć kolorowych sznurków lub obrączek gumowych, przygotowanych z pociętych starych dętek. Stosowanie każdego dnia innej barwy sznurka lub obrączek ułatwia zbiór roślin.
Jeżeli kapusta brukselska nie zwija główek z powodu niesprzyjającej pogody lub przenawożenia azotem, to w połowie września trzeba obciąć wierzchołki roślin w celu przerwania wzrostu łodygi i przyspieszenia zwijania się główek. Jednym z zabiegów pielęgnacyjnych jest walka z chorobami i szkodnikami.
Najgroźniejszym szkodnikiem warzyw kapustnych jest Tantniś krzyżowiaczek, ze względu na żarłoczne gąsienice, które żerują na młodych liściach kapusty i miąższu kalafiorów. Ponadto w Polskich warunkach mogą rozwinąć się trzy, a nawet cztery pokolenia. Pierwsze z nich jest szczególnie liczne i szkodliwe. Motyle są niewielkich rozmiarów ok. 1 cm, tak jak i gąsienice.
fot. Flickr.com/Donald Hobern
Zwalczanie tego szkodnika możemy przeprowadzać przez:
- chemiczne zwalczanie larw pierwszego pokolenia, stosuje się preparaty, które zawierają: lambda-cyhalotrynę, chloropiryfos i indoksakarb
- ostatnio wysoką skutecznością wykazał się ekstrakt z palczatki wełnistej
- skuteczne jest też głębokie przekopanie ziemii przed zimą oraz zwalczanie chwastów, w których mogłyby żerować Tartnisie
Inne niebezpieczne szkodniki to wszystkim znane motyle Bielinka kapustnika oraz Bielinka rzepnika.Ich jaja są żółte, a gąsienice są dość duże ok. 4cm. Kapustnika rozpoznamy po czarnych plamkach na żółto-zielonym korpusie, a rzepnik jest zielony z cieniutkim, żółtym paskiem wzdłuż). Trochę rzadszym szkodnikiem jest Piętnówka kapustnica. Gąsienica jest żółta pod spodem, a brązowa z wierzchu.
Super wpis. Brakowało mi trochę wiedzy, teraz będę mieć piekne kapusty :d