MARCHEW
- Duwicka. Odmiana bardzo wczesna. Bardzo dobra na przetwory, nie pękająca.
- Amsterdamska. Odmiana bardzo Wczesna, późniejsza od poprzedniej o 5—7 dni. Korzeń ma delikatny i kruchy.
- Pierwszy Zbiór. Odmiana uprawiana na zbiór wczesny i średnio późny.
- Nantejska. Odmiana średnio wczesna, szczególnie przydatna dla przemysłu konserwowego.
- Touchon (czyt. Tuszą). Uprawiana przede wszystkim na użytek letni.
- Selecta. Odmiana średnio późna, polskiej hodowli, dobra do zimowego przechowania, plenna. Korzeń ma tępo zakończony zwężający się ku dołowi, o jednolitym i intensywnym zabarwieniu kory i rdzenia.
- Perfekcja i Amager. Są to odmiany późne, dobrze się przechowujące. Perfekcja jest szczególnie przydatna dla przemysłu konserwowego.
PIETRUSZKA
- Cukrowa. Odmiana wczesna, bardzo rozpowszechniona, o łagodnym smaku.
- Berlińska. Odmiana późna, dobrze się przechowuje, plenna, o długim korzeniu.
- Bardowicka. Bardzo późna, przechowuje się dobrze, może zimować pod śniegiem. Ma ostry smak.
- Non plus ultra, Perfection i Paramount. Odmiany pietruszki naciowej o liściach karbowanych i aromatycznych, wytrzymałe na mróz; mogą zimować w gruncie pod przykryciem.
SELER
- Jabłkowy. Odmiana o miąższu ścisłym, dobra do przechowania zimowego.
- Non plus ultra. Odmiana o miąższu ścisłym, jędrnym, białym lub kremowobiałym.
- Globus. Odmiana o miąższu białym, bez pustych przestrzeni.
- Ponadto znamy jeszcze selery naciowe. Liście ich są większe, mają grubsze i dłuższe ogonki liściowe. Selery te mają rozwinięty system korzeniowy, który jednak nie tworzy jadalnego zgrubienia. Jadalną częścią są ogonki liściowe, spożywane na surowo. U nas uprawia się odmianę Złoty Samobielący o żółtym zabarwieniu liści.
BURAK
- Egipski. Nadaje się do przechowywania. Korzeń spichrzowy ma spłaszczony, czerwonoamarantowy, ze skłonnością do występowania pierścieni.
- Okrągły Ciemnoczerwony. Nadaje się do uprawy na zbiór późny i do przechowywania. Ma ciemno zabarwione korzenie, pierścienie słabo widoczne.
- Lukullus. Odmiana uprawiana dla liści na użytek letni.
RZODKIEWKA
- Saxa (czyt. Saksa). Odmiana bardzo wczesna. Zgrubienie kuliste, szkarłatnoczerwone, łagodne w smaku.
- Szkarłatna z Białym Końcem. Najbardziej popularna, wczesna, zgrubienie ma kuliste, w górnej części szkarłatne, w dolnej — białe.
- Tetra Iówiecka. Odmiana podobna do Szkarłatnej z Białym Końcem, lecz o kilka dni późniejsza, ma silniejszy wzrost liści, dłuższy, okres zbioru, później wybija w pędy nasienne. Nie ulega parcieniu i drewnieniu miąższu. Ma również więcej witaminy C niż uprawiane u nas odmiany.
- Sopel Lodu. Odmiana późna; zgrubienie długie, zwężające się ku dołowi, białe, o główce zielonkawej, soczyste, ostre w smaku, nie parciejące.
Sopel lodu. Rzodkiewka mojego dzieciństwa 🙂