Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Jesień w ogrodzie

Sprawdź nasz poradnik, w którym polecamy najlepszą odzież roboczą i akcesoria na tę porę roku!

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Korzeniowe

Odmiany warzyw korzeniowych

Odmiany warzyw korzeniowych

MARCHEW

  • Duwicka. Odmiana bardzo wczesna. Bardzo dobra na przetwory, nie pękająca.
  • Amsterdamska. Odmiana bardzo Wczesna, późniejsza od poprzedniej o 5—7 dni. Korzeń ma delikatny i kruchy.
  • Pierwszy Zbiór. Odmiana uprawiana na zbiór wczesny i średnio późny.
  • Nantejska. Odmiana średnio wczesna, szczególnie przydatna dla przemysłu konserwowego.
  • Touchon (czyt. Tuszą). Uprawiana przede wszystkim na użytek letni.
  • Selecta. Odmiana średnio późna, polskiej hodowli, dobra do zimowego przechowania, plenna. Korzeń ma tępo zakończony zwężający się ku dołowi, o jednolitym i intensywnym zabarwieniu kory i rdzenia.
  • Perfekcja i Amager. Są to odmiany późne, dobrze się przechowujące. Perfekcja jest szczególnie przydatna dla przemysłu konserwowego.

 
PIETRUSZKA

  • Cukrowa. Odmiana wczesna, bardzo rozpowszechniona, o łagodnym smaku.
  • Berlińska. Odmiana późna, dobrze się przechowuje, plenna, o długim korzeniu.
  • Bardowicka. Bardzo późna, przechowuje się dobrze, może zimować pod śniegiem. Ma ostry smak.
  • Non plus ultra, Perfection i Paramount. Odmiany pietruszki naciowej o liściach karbowanych i aromatycznych, wytrzymałe na mróz; mogą zimować w gruncie pod przykryciem.

 
SELER

  • Jabłkowy. Odmiana o miąższu ścisłym, dobra do przechowania zimowego.
  • Non plus ultra. Odmiana o miąższu ścisłym, jędrnym, białym lub kremowobiałym.
  • Globus. Odmiana o miąższu białym, bez pustych przestrzeni.
  • Ponadto znamy jeszcze selery naciowe. Liście ich są większe, mają grubsze i dłuższe ogonki liściowe. Selery te mają rozwinięty system korzeniowy, który jednak nie tworzy jadalnego zgrubienia. Jadalną częścią są ogonki liściowe, spożywane na surowo. U nas uprawia się odmianę Złoty Samobielący o żółtym zabarwieniu liści.

 
BURAK

  • Egipski. Nadaje się do przechowywania. Korzeń spichrzowy ma spłaszczony, czerwonoamarantowy, ze skłonnością do występowania pierścieni.
  • Okrągły Ciemnoczerwony. Nadaje się do uprawy na zbiór późny i do przechowywania. Ma ciemno zabarwione korzenie, pierścienie słabo widoczne.
  • Lukullus. Odmiana uprawiana dla liści na użytek letni.

 
RZODKIEWKA

  • Saxa (czyt. Saksa). Odmiana bardzo wczesna. Zgrubienie kuliste, szkarłatnoczerwone, łagodne w smaku.
  • Szkarłatna z Białym Końcem. Najbardziej popularna, wczesna, zgrubienie ma kuliste, w górnej części szkarłatne, w dolnej — białe.
  • Tetra Iówiecka. Odmiana podobna do Szkarłatnej z Białym Końcem, lecz o kilka dni późniejsza, ma silniejszy wzrost liści, dłuższy, okres zbioru, później wybija w pędy nasienne. Nie ulega parcieniu i drewnieniu miąższu. Ma również więcej witaminy C niż uprawiane u nas odmiany.
  • Sopel Lodu. Odmiana późna; zgrubienie długie, zwężające się ku dołowi, białe, o główce zielonkawej, soczyste, ostre w smaku, nie parciejące.

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl

Jeden komentarz

Możliwość komentowania została wyłączona.