Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Cebulowate

Odmiany warzyw cebulowych

Odmiany warzyw cebulowych

CEBULA

  • Cebula Wolska. Odmiana późna, najbardziej rozpowszechniona. W ob­rębie tej odmiany spotykamy cebule duże lub średnie, kształtu kulistego, o słomkowożółtej łusce, czasem jasnożółtej lub czerwonawej. Miąższ mają biały, w smaku łagodny i słodki. Cebula Wolska przechowuje się najlepiej ze wszystkich odmian.
  • Cebula Rawska.  Odmiana średnio późna. Cebule średniej wielkości, kuliste, łuska sucha, brązowożółta, dobrze przylegająca- Miąższ biały, jędrny, łagodny w smaku. Przechowuje się dobrze. Nadaje się do uprawy z siewu przede wszystkim w województwach pół­nocnych i rejonach podgórskich.
  • Cebula Szalotka Primalys – wyróżnia się delikatnym smakiem i silnym aromatem. Posiada liczne walory smakowe i zdrowotne: ma większą zawartość witamin od innych cebul. Świetnie nadaje się do spożycia na surowo. Występują różne odmiany szalotek, które zostały sprowadzone do nas z Bliskiego Wschodu. Różnią się kształtem (jedne są bardziej kuliste, a inne bardziej płaskie). Szalotki o jasnej barwie łuski są łagodniejsze, od tych które są bardziej brązowe niż żółte.
  • Cebula Czerwona Karmen – odmiana średnio wczesna, ma intensywnie czerwoną łuskę, miąższ jest biały z odcieniem fioletu na wierzchniej warstwie, cebule są duże i okrągłe. Okres wegetacji trwa około 125 dni od momentu wysiewu. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo (ze względu na swój łagodny smak), jak i do przetworzenia.

 
CZOSNEK
Dotychczas nie mamy hodowlanych odmian czosnku, są tylko tzw. typy, które różnią się nieznacznie między sobą pokrojem, kształtem główki, barwą i okresem wegetacji. Do sadzonych jako ozime należy typ czosnku Dolnośląskiego — wyniosły, duży, o fioletoworóżowych ząbkach; następnie typ czosnku z Latowicza silnie rosnący, o ząbkach fioletoworóżowych, uprawiany wy­łącznie jako ozimy, oraz typ Podgórski — bardzo rozłożysty, o grubych, fioletoworóżowych, krótkich ząbkach, uprawiany jako jary i ozimy.
 
POR

  • Słoń. Odmiana średnio późna, nie nadaje się do zimowania w gruncie. Część jadalna ma 6—9 cm grubości i około 20 cm długości.
  • Karantański. Odmiana późna, wytrzymała na mrozy. Odzna­cza się niskim wzrostem, szerokimi liśćmi. Część jadalna ma 5—8 cm grubości i 12—25 cm długości.

Stanowisko warzyw cebulowych w płodozmianie zależy struktury gleby i nawożenia. Na ogół należy ją uprawiać w pierwszym roku na oborniku naturalnym jesienią. Na glebach żyznych mogą być uprawiane w drugim roku po oborniku, po warzywach obficie nawożonych.

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *