Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Uszczelki

Dowiedź się jak wybrać odpowiednie zawiasy do szkła i uszczelki prysznicowe? Na co zwracać uwagę przy zakupie, tak aby pasowały do stylistyki wnętrza oraz posiadały wysoką jakość wykonania.

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Podstawy

Nawożenie organiczne

Nawożenie organiczne

Składniki pokarmowe takie jak azot, potas, fosfor i wapń dostarcza się roślinom w nawozach organicznych (obornik, gnojówka, komposty, nawozy zielone) i mineralnych.
Nowoczesne zasady nawożenia warzyw polegają na stosowa­niu nawozów z uwzględnieniem chemicznej analizy gleby. Producent, który chce stosować najwłaściwsze dawki nawozów mineralnych, musi pobrać z każdego pola próbki gleby i przesłać je do stacji chemiczno-rolniczej lub do laboratorium, podając gatunek rośliny, którą będzie uprawiał na tym polu. Stacje chemiczno-rolnicze lub laboratoria istnieją przy niektórych spół­dzielniach ogrodniczych lub w miastach wojewódzkich.
Na podstawie przeprowadzonej analizy gleby stacja chemicz­no-rolnicza zaleca producentowi stosowanie odpowiednich dawek nawozowych. Dla poszczególnych gatunków roślin orientacyjne dawki nawozów podawane są w kilogramach czystego składnika na hektar.
Podstawowym nawozem organicznym jest obornik. Wywie­ziony na pole musi być natychmiast rozrzucony i przyorany. Na glebach lekkich przyoruje się go głębiej, na zwięzłych i mało przewiewnych — płycej. Najlepiej jest przyorać obornik jesienią. Jeżeli gospodarstwo nie dysponuje dostateczną ilością obor­nika, to pod warzywa wczesne wywozi się go na jesieni, a pod warzywa późne — na wiosnę, z tym zastrzeżeniem, że musi on być dobrze rozłożony.
Pole należy nawozić obornikiem co 2—3 lata. W pierwszym roku działanie jego jest najsilniejsze. Rośliny w tym czasie wy­zyskują trzecią część lub połowę składników pokarmowych w nim zawartych. Zależy to jednak od gleby i przebiegu warun­ków atmosferycznych. Nawożone obornikiem muszą być przede wszystkim warzywa płytko korzeniące się, jak: cebula, por, ogó­rek czy seler. Dawki obornika na hektar są różne, średnio wy­noszą od 200 do 400 q. W 400 q obornika wywozimy, więc w pole 200 kg azotu, 240 kg potasu i 100 kg fosforu. Składniki te nie są całkowicie dostępne dla roślin. Dawki obornika muszą być uzupełniane nawozami mineralnymi. Obornik można również zastąpić kompostami. Poprawiają one właściwości strukturalne gleby, czynią ją gruzełkowatą i przewiewną, zapobiegając przy tym jej zaskorupieniu. Ponadto zwiększają zdolność zatrzymywania składników odżywczych dostarczanych w postaci nawozów mineralnych. Komposty dostarczają przeciętnie około 0,35% azotu, 0,2% fosforu i 0,15% potasu. Najbardziej wartościowe są komposty jednoroczne: na hektar wystarczy dawka 200 q. Kom­posty kilkuletnie stosuje się w zwiększonej dawce — 300— 400 q/ha.
kompostownik
Kompost przygotowuje się z łętów ziemniaczanych, pomido­rowych, resztek słomy, łodyg słonecznika, odpadków kuchennych, szlamu z rowów itp. z dodatkiem obornika. Zamiast obornika można również dać torf. Kompostuje się go z gnojówką. Kom­post w pryzmie musi być stale wilgotny, aby poszczególne jego składniki szybciej się rozkładały.
Ostatnio znajdują się w sprzedaży gotowe komposty torfowo- fekaliowe i mieszanki torfowo-mineralne. Skład takiej mieszanki jest następujący: 94% torfu, 2% wody amoniakalnej, 2% super- fosfatu i 2% soli potasowej.
Komposty najczęściej stosuje się na wiosnę. Miesza się je
z wierzchnią warstwą gleby przez zastosowanie kultywatora nie przez przyoranie.
Kompost jest szczególnie cenny dla warzyw płytko się korze­niących i o krótkim okresie wzrostu. Do takich roślin należą: cebula, ogórek, sałata, rzodkiewka i szpinak.

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.