Czy wiesz, że możesz również nawozić swoje rośliny skórkami od bananów?
Skórki od bananów są w rzeczywistości zbyt dobre dla pojemnika na odpady organiczne. Odpowiednio przygotowane stanowią doskonały nawóz do róż i roślin doniczkowych.
Każdy Polak zjada średnio prawie dwanaście kilogramów bananów rocznie – przy średniej wadze owoców około 115 gram, czteroosobowe gospodarstwo domowe produkuje rocznie ponad 400 skórek bananów, z których większość ląduje w śmietniku. Skórki od bananów doskonale nadają się jako nawóz organiczny dla wielu różnych roślin ogrodowych, ponieważ wysuszona skórka dojrzałego banana zawiera około 12 procent minerałów. Największa jego część to potas z około dziesięcioma procentami, reszta to głównie magnez i wapń. Ponadto muszle zawierają około 2% azotu i mniejsze ilości siarki.
Spis treści
Nawóz z bananów – wskazówki w skrócie
Dzięki wysokiej zawartości potasu skórki od bananów są idealne do nawożenia kwitnących bylin i róż. Pokrój świeże skórki niewoskowanych organicznych bananów na małe kawałki. W stanie świeżym lub wysuszonym są następnie wciskane płasko w glebę w obszarze korzeniowym roślin. Możesz dostarczyć roślinom domowym płynny nawóz.
Użyj organicznych bananów do nawozu
Jeśli chcesz używać skórek od bananów jako nawozu, powinieneś kupować wyłącznie banany ekologiczne. W konwencjonalnej uprawie bananów, bananowce są cotygodniowo poddawane działaniu środków grzybobójczych, przede wszystkim w celu zapobieżenia budzącej postrach „Czarna sigatoka” – infekcji grzybiczej, która niszczy do 50 procent zbiorów na niektórych obszarach uprawnych. W zależności od wielkości plantacji fungicydy są czasami nawet opryskiwane samolotem na dużych powierzchniach. Zabiegi odbywają się na krótko przed zbiorami, ponieważ skórki banana i tak nie je się – w przeciwieństwie do np. jabłek.
Problem z kuracją fungicydami polega na tym, że preparaty chronią również skórę. Rozkłada się znacznie wolniej niż banan organiczny. W dodatku nikt nie chce sprowadzać „chemii” zza oceanu do własnego ogrodu bez jej potrzeby – zwłaszcza, że trudno jest przejrzeć jakie preparaty stosuje się lokalnie. Przejście na banany ekologiczne jest również stosunkowo tanie, ponieważ banany ekologiczne są tylko nieznacznie droższe niż tradycyjne. Nawiasem mówiąc, prawie 90 procent bananów sprzedawanych w Europie pochodzi z Ekwadoru, Kolumbii, Panamy i Kostaryki.
Jak przygotować tacki do nawożenia?
Aby skórki bananów szybko rozłożyły się w ziemi, należy pokroić je na małe kawałki nożem lub posiekać za pomocą robota kuchennego. To ostatnie najlepiej zrobić ze świeżymi skórkami, które zostały zgrubnie posiekane, ponieważ często stają się bardzo włókniste po wyschnięciu. Następnie możesz pozostawić skórki od banana do wyschnięcia w przewiewnym miejscu, aż uzyskasz potrzebną ilość lub użyć ich bezpośrednio jako nawozu. Nie przechowuj muszli w zamkniętym słoiku lub torebce foliowej, aby uniknąć pleśni.
Aby nawozić, po prostu włóż świeże lub wysuszone kawałki skórki do gleby wokół korzeni roślin. Byliny i róże szczególnie dobrze reagują na nawożenie skórkami od bananów. Są zdrowsze, lepiej znoszą zimę dzięki wysokiej zawartości potasu. Ponieważ zawartość azotu jest bardzo niska, możesz nawozić rośliny skórkami od bananów przez cały sezon. Nadmierne nawożenie jest prawie niemożliwe – w dodatku „nawozu bananowego” i tak nie starcza na całe usłojenie róż . Około 100 gramów na roślinę to dobra dawka.
Jak zrobić płynny nawóz ze skórek od bananów?
Możesz dostarczyć roślinom domowym płynny nawóz ze skórek bananów. Aby to zrobić, zmiażdż muszle, jak opisano w poprzedniej sekcji i zagotuj około 100 gramów z jednym litrem wody. Następnie pozostawić napar na noc i za pomocą drobnego sitka odcedzić resztki skórki następnego dnia. Następnie należy rozcieńczyć „herbatę bananową” 1:5 wodą i podlać nią rośliny domowe .
Ciekawe, nigdy nie myślałam, że banany powinny być eco