Mniszek lekarski nazywany też mniszkiem pospolitym (nazwa botaniczna Taraxacum officinale, ) jest rośliną samoistną uważaną za „oczyszczającą” par excellence dla dróg żółciowych i moczopędnych.
Mniszek lekarski jest szeroko rozpowszechniony na wszystkich obszarach i na wszystkich wysokościach i rośnie zarówno w klimacie umiarkowanym, jak i zimnym oraz do 2000 metrów nad poziomem morza.
Dowiedzmy się o wszystkich właściwościach, korzystnym wpływie na zdrowie, ale także o przeciwwskazaniach, ciekawostkach i o tym, jak jest również stosowany jako składnik w naturalnej kuchni , korzystając z czterech łatwych przepisów do wypróbowania.
Spis treści
Mniszek lekarski – opis
W botanice mniszek lekarski ( Taraxacum officinale) zaliczany jest do wieloletniej rośliny zielnej o umiarkowanych rozmiarach i wysokości, należącej do rodziny Asteraceae .
Charakteryzuje się dużym korzeniem palowym, który rozwija się na mniejszej głębokości oraz charakterystycznym , złotożółtym kwiatostanem guzikowym.
Obecny w całym bucie, dobrze dopasowuje się do każdej szerokości geograficznej: w rzeczywistości łatwo go znaleźć zarówno na równinach, jak iw górach, nawet na dużych wysokościach, ale woli krawędzie ścieżek, łąki i nieuprawiane tereny.
Kwiat mniszka lekarskiego
Żółto-pomarańczowy kwiat składa się z główki otoczonej dwoma rzędami prostych płatków (przylistków), dopóki nasiona nie dojrzeją, które następnie obniżają się, aby umożliwić rozproszenie nasion, dzięki rodzajowi „spadochronu”.
Otwarte w ciągu dnia, zamykane w nocy. Każda łodyga niesie pojedynczy kwiat i wznosi się na 1-10 cm ponad liście. Łodygi i liście po złamaniu wydzielają biały lateks.
Dmuchawce
Jej żółte kwiaty dojrzewają i przekształcają się w niewyczuwalne i delikatne białe kulki zwane mniszkami. W rzeczywistości wystarczy jeden oddech, aby się łuszczyły i odleciały.
Są to globusy zawierające wiele owoców jednoziarnistych, zwanych niełupkami. Każdy niełupek jest przymocowany do łodygi i małej, bardzo cienkiej kępki, podobnej do włosa, która działa jak spadochron i umożliwia rozrzucanie go na duże odległości dzięki wiatrowi.
Nie można ich nie znać, wszyscy bawiliśmy się z nimi jako dzieci!
Pochodzenie i historia mniszka lekarskiego lub mniszka lekarskiego
W średniowieczu mniszek był stosowany jako skuteczny lek na schorzenia wątroby i nerek , być może ze względu na jego intensywny „żółty” kolor, przypominający żółć.
W rzeczywistości na przestrzeni wieków nauka dowiodła swojej skuteczności i w latach 1500-1600 kilku przyrodników i farmaceutów uznało mniszek lekarski za właściwości moczopędne, a nawet lecznicze na rany. Z podobnych powodów medycyna chińska zawsze szeroko ją wykorzystywała.
We Europie w czasie II wojny światowej z korzenia mniszka lekarskiego pozyskiwano lateks, z którego z kolei pozyskiwano kauczuk .
Z prażenia korzeni w dawnych czasach uzyskano substytut kawy o wszystkich dobroczynnych właściwościach rośliny.
Mniszek lekarski: właściwości liści i korzeni
Taraxacum officinalis jest stosowany we wszystkich jego częściach, chociaż najcenniejszą częścią, która zawiera właściwości oczyszczające w najbardziej skoncentrowanej formie, jest korzeń .
Co leczy się mniszkiem lekarskim: wszystkie korzyści
Częścią mniszka, najbogatszą w walory terapeutyczne, zgodnie z przewidywaniami, są korzenie. Będąc rośliną wieloletnią , korzenie mogą wyraźnie sięgać do ziemi i stać się wyraźnie mocne.
Zalet tej spontanicznej rośliny jest wiele: dzięki mniszkowi lekarskiemu , sterolom , witaminom, inulinie (do 25%) , solom mineralnym i gorzkim zasadom zawartym w dużych ilościach w korzeniach, uważana jest za jedną z najskuteczniejszych roślin leczniczych.
Wpływ na wątrobę i żółć
Może stymulować pracę dróg żółciowych, oczyszczać wątrobę.Oprócz oczyszczania, składniki te działają również przeciwzapalnie i detoksykująco na wątrobę, sprzyjając usuwaniu produktów przemiany materii i wydzieliny żołądkowo-jelitowej.
Działanie moczopędne
Pomaga uwolnić nerki od toksyn: wspomniane wcześniej właściwości moczopędne
Wspomaga trawienie
Dlatego mniszek lekarski jest zalecany w przypadku nadmiaru żywności. Zaleca się przedłużyć go o kilka okresów w roku z ostrzeżeniem, że smak korzenia mniszka jest zdecydowanie gorzki. Dlatego nie wszyscy będą mile widziani i przyjemni.
Dla skóry
Roślina ta jest również wskazana do walki ze starzeniem się skóry w naturalny sposób. Bogata w witaminy, minerały i pierwiastki śladowe jest jedną z najbogatszych w prowitaminę A roślin, a jej działanie przeciw wolnym rodnikom skutecznie utrzymuje młodą i elastyczną skórę przez długi czas.
Przepisy na bazie mniszka lekarskiego
Oto kilka prostych przepisów, jeden na smaczny omlet, marynowane pąki i na koniec kilka bardzo smacznych naleśników. Nieźle, prawda?
Omlet
Zacznijmy od omleta: podają
• 500 gr liści mniszka lekarskiego
• 100 gr boczku
• 1 jajko na osobę
Przygotowanie .
Boczek posiekać i włożyć na patelnię, liście mniszka sparzyć, po wyjęciu z wody przełożyć przez robot kuchenny, do bekonu dodać otrzymaną śmietankę. Jajka ubić osobno z solą i dodać je do pozostałych składników, a następnie ugotować omlet z obu stron na tej samej patelni co boczek.
Marynowane pąki
Ten oryginalny przepis wykorzystuje kwiaty zamknięte w pąku do robienia pikli, takich jak kapary. Wystarczą:
• 1 garść pąków
• ocet do smaku
• sok z 1 cytryny
Przygotowanie.
Pąki gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny , odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia i wyschnięcia. W tym momencie umieść pąki w szczelnym szklanym słoiku i przykryj doskonałym octem z białego wina.
Naleśniki z kwiatami mniszka lekarskiego
Korzystając z kwitnących już kwiatów tej rośliny, można zrobić doskonałe naleśniki. Będziesz musiał
• 4 szklanki kwiatów już kwitną
• 150 gramów mąki 00
• 1 kieliszek wytrawnego białego wina
• 1 żółtko
• 2 albumy
• 1 szklanka brandy
• 1 łyżka cukru
Przygotowanie.
Przygotuj ciasto mieszając przesianą mąkę z winem, brandy, cukrem, szczyptą soli i ubitym białkiem. Umyte i delikatnie wysuszone kwiaty zanurzamy w cieście za pomocą szmatki i smażymy na gorącym oleju. Podawaj naleśniki od razu, być może z sałatką z mniszka lekarskiego, aby pozostać na temacie.