Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Zioła

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski nazywany też mniszkiem pospolitym (nazwa botaniczna Taraxacum officinale, ) jest rośliną samoistną uważaną za „oczyszczającą” par excellence dla dróg żółciowych i moczopędnych.
Mniszek lekarski jest szeroko rozpowszechniony na wszystkich obszarach i na wszystkich wysokościach i rośnie zarówno w klimacie umiarkowanym, jak i zimnym oraz do 2000 metrów nad poziomem morza.
Dowiedzmy się o wszystkich właściwościach, korzystnym wpływie na zdrowie, ale także o przeciwwskazaniach, ciekawostkach i o tym, jak jest również stosowany jako składnik w naturalnej kuchni , korzystając z czterech łatwych przepisów do wypróbowania.

Mniszek lekarski – opis

W botanice mniszek lekarski ( Taraxacum officinale) zaliczany jest do wieloletniej rośliny zielnej o umiarkowanych rozmiarach i wysokości, należącej do rodziny Asteraceae .
Charakteryzuje się dużym korzeniem palowym, który rozwija się na mniejszej głębokości oraz charakterystycznym , złotożółtym kwiatostanem guzikowym.
Obecny w całym bucie, dobrze dopasowuje się do każdej szerokości geograficznej: w rzeczywistości łatwo go znaleźć zarówno na równinach, jak iw górach, nawet na dużych wysokościach, ale woli krawędzie ścieżek, łąki i nieuprawiane tereny.

Kwiat mniszka lekarskiego

Żółto-pomarańczowy kwiat składa się z główki otoczonej dwoma rzędami prostych płatków (przylistków), dopóki nasiona nie dojrzeją, które następnie obniżają się, aby umożliwić rozproszenie nasion, dzięki rodzajowi „spadochronu”.

Otwarte w ciągu dnia, zamykane w nocy. Każda łodyga niesie pojedynczy kwiat i wznosi się na 1-10 cm ponad liście. Łodygi i liście po złamaniu wydzielają biały lateks.

Dmuchawce

Jej żółte kwiaty dojrzewają i przekształcają się w niewyczuwalne i delikatne białe kulki zwane mniszkami. W rzeczywistości wystarczy jeden oddech, aby się łuszczyły i odleciały.
Są to globusy zawierające wiele owoców jednoziarnistych, zwanych niełupkami. Każdy niełupek jest przymocowany do łodygi i małej, bardzo cienkiej kępki, podobnej do włosa, która działa jak spadochron i umożliwia rozrzucanie go na duże odległości dzięki wiatrowi.
Nie można ich nie znać, wszyscy bawiliśmy się z nimi jako dzieci!

Pochodzenie i historia mniszka lekarskiego lub mniszka lekarskiego
W średniowieczu mniszek był stosowany jako skuteczny lek na schorzenia wątroby i nerek , być może ze względu na jego intensywny „żółty” kolor, przypominający żółć.

dmuchawiec Mniszek lekarski

W rzeczywistości na przestrzeni wieków nauka dowiodła swojej skuteczności i w latach 1500-1600 kilku przyrodników i farmaceutów uznało mniszek lekarski za właściwości moczopędne, a nawet lecznicze na rany. Z podobnych powodów medycyna chińska zawsze szeroko ją wykorzystywała.
We Europie w czasie II wojny światowej z korzenia mniszka lekarskiego pozyskiwano lateks, z którego z kolei pozyskiwano kauczuk .
Z prażenia korzeni w dawnych czasach uzyskano substytut kawy o wszystkich dobroczynnych właściwościach rośliny.

Mniszek lekarski: właściwości liści i korzeni

Taraxacum officinalis jest stosowany we wszystkich jego częściach, chociaż najcenniejszą częścią, która zawiera właściwości oczyszczające w najbardziej skoncentrowanej formie, jest korzeń .

Co leczy się mniszkiem lekarskim: wszystkie korzyści

Częścią mniszka, najbogatszą w walory terapeutyczne, zgodnie z przewidywaniami, są korzenie. Będąc rośliną wieloletnią , korzenie mogą wyraźnie sięgać do ziemi i stać się wyraźnie mocne.
Zalet tej spontanicznej rośliny jest wiele: dzięki mniszkowi lekarskiemu , sterolom , witaminom, inulinie (do 25%) , solom mineralnym i gorzkim zasadom zawartym w dużych ilościach w korzeniach, uważana jest za jedną z najskuteczniejszych roślin leczniczych.

Wpływ na wątrobę i żółć

Może stymulować pracę dróg żółciowych, oczyszczać wątrobę.Oprócz oczyszczania, składniki te działają również przeciwzapalnie i detoksykująco na wątrobę, sprzyjając usuwaniu produktów przemiany materii i wydzieliny żołądkowo-jelitowej.

Działanie moczopędne
Pomaga uwolnić nerki od toksyn: wspomniane wcześniej właściwości moczopędne

Wspomaga trawienie
Dlatego mniszek lekarski jest zalecany w przypadku nadmiaru żywności. Zaleca się przedłużyć go o kilka okresów w roku z ostrzeżeniem, że smak korzenia mniszka jest zdecydowanie gorzki. Dlatego nie wszyscy będą mile widziani i przyjemni.

Dla skóry
Roślina ta jest również wskazana do walki ze starzeniem się skóry w naturalny sposób. Bogata w witaminy, minerały i pierwiastki śladowe jest jedną z najbogatszych w prowitaminę A roślin, a jej działanie przeciw wolnym rodnikom skutecznie utrzymuje młodą i elastyczną skórę przez długi czas.

Przepisy na bazie mniszka lekarskiego

Oto kilka prostych przepisów, jeden na smaczny omlet, marynowane pąki i na koniec kilka bardzo smacznych naleśników. Nieźle, prawda?

Omlet

Zacznijmy od omleta: podają
• 500 gr liści mniszka lekarskiego
• 100 gr boczku
• 1 jajko na osobę

Przygotowanie .

Boczek posiekać i włożyć na patelnię, liście mniszka sparzyć, po wyjęciu z wody przełożyć przez robot kuchenny, do bekonu dodać otrzymaną śmietankę. Jajka ubić osobno z solą i dodać je do pozostałych składników, a następnie ugotować omlet z obu stron na tej samej patelni co boczek.

Marynowane pąki

Ten oryginalny przepis wykorzystuje kwiaty zamknięte w pąku do robienia pikli, takich jak kapary. Wystarczą:
• 1 garść pąków
• ocet do smaku
• sok z 1 cytryny

Przygotowanie.

Pąki gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny , odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia i wyschnięcia. W tym momencie umieść pąki w szczelnym szklanym słoiku i przykryj doskonałym octem z białego wina.

Naleśniki z kwiatami mniszka lekarskiego

Korzystając z kwitnących już kwiatów tej rośliny, można zrobić doskonałe naleśniki. Będziesz musiał
• 4 szklanki kwiatów już kwitną
• 150 gramów mąki 00
• 1 kieliszek wytrawnego białego wina
• 1 żółtko
• 2 albumy
• 1 szklanka brandy
• 1 łyżka cukru

Przygotowanie.

Przygotuj ciasto mieszając przesianą mąkę z winem, brandy, cukrem, szczyptą soli i ubitym białkiem. Umyte i delikatnie wysuszone kwiaty zanurzamy w cieście za pomocą szmatki i smażymy na gorącym oleju. Podawaj naleśniki od razu, być może z sałatką z mniszka lekarskiego, aby pozostać na temacie.

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *