Wszyscy wiemy, jak wielka jest różnica między warzywami i owocami z ogródka, a tymi ‘’rosnącymi’’ na sklepowych półkach. Mimo, że szkodliwość pestycydów i GMO jest mocno demonizowana, nie można zaprzeczyć, że warzywa ogrodowe smakują i odżywiają nas lepiej. Pestycydy, choć stosowane według zaleceń nie są niebezpieczne dla zdrowia, w masowym rolnictwie są często nadużywane. We własnym ogrodzie to my decydujemy czy i ile stosujemy środków ochrony roślin.
Spis treści
Ogród – wykorzystaj go na zdrowie!
Jeśli jesteś w tym gronie szczęściarzy, którzy posiadają własny ogródek – czas abyś odkrył go na nowo. Jakie odżywcze wartości skrywają własnoręcznie wyhodowane warzywa, co warto zasiać, aby nasz ogród cieszył nie tylko nasze oczy, ale dodał nam również sił witalnych?
Poniżej kilka najbardziej wartościowych i jednocześnie najmniej wymagających warzyw, które warto mieć w swoim ogrodzie.
Marchewka

Marchewka – to skarbnica beta karotenu (prowitaminy A) który odpowiada za pomarańczowy kolor marchewki. To właśnie on odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Ponadto, regularne spożywanie tego warzywa chroni skórę przed poparzeniami słonecznymi oraz przebarwieniami.
Czy wiedziałeś o tym, że natka marchewki też jest jadalna?
Sama przez bardzo długi czas ja wyrzucałam. Okazuje się jednak, że zawiera ona więcej witamin i minerałów niż sam korzeń! Stanowi także bogate źródło witaminy K odpowiedzialnej za krzepliwość krwi, witaminy C, A oraz żelaza. Jest dość gorzkawa, dlatego smaczniejsza będzie jako dodatek, np. do szejków, pesto czy zup.
Kapusta

Prawdziwa królowa jelit. Szczególnie wartościowa jest ta ukiszona, będąca naturalnym probiotykiem. Warto ją jadać podczas kuracji antybiotykami, kiedy flora jelitowa jest niszczona.
Ponadto 100g kapusty pokrywa ponad 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, odpowiadająca za prawidłowe procesy krzepnięcia. Jest także bardzo dobrym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia czy magnezu.
Buraki

To prawdziwy superfoods, choć wciąż niedoceniany. Mimo, że burak zawiera o wiele mniej żelaza niż np. czerwone mięso, picie buraczanego soku może zdecydowanie poprawić parametry krwi w stanie anemii. Swoje właściwości zawdzięcza barwnikom, które są silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki temu zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki aż 4-krotnie!
Pietruszka

Szczególnie wartościowa jest jej nać – działa dezynfekująco i moczopędnie, dzięki czemu naturalnie wspomaga leczenie nerek. Jest również doskonałym roślinnym źródłem żelaza oraz witaminy C i E – osoby odżywiające się wegańsko lub wegetariańsko zdecydowanie powinny włączyć ją do diety.
Ogrodowy shake witaminowy
0,5 szklanki soku wyciśniętego z buraka, marchewki i jabłka
Natka pietruszki
Surowa młoda kapusta
Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, możesz doprawić według uznania.
Powyższy artykuł powstał przy konsultacji z dietetykiem klinicznym Light Life.
coś pieknego takie buraki samodzielnie wyhodowane. Nie mogę się doczekać, jak moje urosną