Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Jesień w ogrodzie

Sprawdź nasz poradnik, w którym polecamy najlepszą odzież roboczą i akcesoria na tę porę roku!

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Zdrowe warzywa

Ogrodowa dieta – jakie warzywa na ogródek

Ogrodowa dieta – jakie warzywa na ogródek

Wszyscy wiemy, jak wielka jest różnica między warzywami i owocami z ogródka, a tymi ‘’rosnącymi’’ na sklepowych półkach. Mimo, że szkodliwość pestycydów i GMO jest mocno demonizowana, nie można zaprzeczyć, że warzywa ogrodowe smakują i odżywiają nas lepiej. Pestycydy, choć stosowane według zaleceń nie są niebezpieczne dla zdrowia, w masowym rolnictwie są często nadużywane. We własnym ogrodzie to my decydujemy czy i ile stosujemy środków ochrony roślin. 

Ogród – wykorzystaj go na zdrowie! 

Jeśli jesteś w tym gronie szczęściarzy, którzy posiadają własny ogródek – czas abyś odkrył go na nowo. Jakie odżywcze wartości skrywają własnoręcznie wyhodowane warzywa, co warto zasiać, aby nasz ogród cieszył nie tylko nasze oczy, ale dodał nam również sił witalnych?

Poniżej kilka najbardziej wartościowych i jednocześnie najmniej wymagających warzyw, które warto mieć w swoim ogrodzie. 

Marchewka

marchweka
Marchewki

Marchewka – to skarbnica beta karotenu (prowitaminy A) który odpowiada za pomarańczowy kolor marchewki. To właśnie on odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Ponadto, regularne spożywanie tego warzywa chroni skórę przed poparzeniami słonecznymi oraz przebarwieniami. 

Czy wiedziałeś o tym, że natka marchewki też jest jadalna? 

Sama przez bardzo długi czas ja wyrzucałam. Okazuje się jednak, że zawiera ona więcej witamin i minerałów niż sam korzeń! Stanowi także bogate źródło witaminy K odpowiedzialnej za krzepliwość krwi, witaminy C, A oraz żelaza. Jest dość gorzkawa, dlatego smaczniejsza będzie jako dodatek, np. do szejków, pesto czy zup.

Kapusta 

kapusta
Kapusta

Prawdziwa królowa jelit. Szczególnie wartościowa jest ta ukiszona, będąca naturalnym probiotykiem. Warto ją jadać podczas kuracji antybiotykami, kiedy flora jelitowa jest niszczona. 

Ponadto 100g kapusty pokrywa ponad 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, odpowiadająca za prawidłowe procesy krzepnięcia. Jest także bardzo dobrym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, kwasu foliowego, wapnia czy magnezu. 

Buraki

burak
Buraki

To prawdziwy superfoods, choć wciąż niedoceniany. Mimo, że burak zawiera o wiele mniej żelaza niż np. czerwone mięso, picie buraczanego soku może zdecydowanie poprawić parametry krwi w stanie anemii. Swoje właściwości zawdzięcza barwnikom, które są silnymi przeciwutleniaczami. Dzięki temu zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki aż 4-krotnie! 

Pietruszka

pietruszka
Natka pietruszki

Szczególnie wartościowa jest jej nać – działa dezynfekująco i moczopędnie, dzięki czemu naturalnie wspomaga leczenie nerek. Jest również doskonałym roślinnym źródłem żelaza oraz witaminy C i E – osoby odżywiające się wegańsko lub wegetariańsko zdecydowanie powinny włączyć ją do diety. 

Ogrodowy shake witaminowy

0,5 szklanki soku wyciśniętego z buraka, marchewki i jabłka 

Natka pietruszki 

Surowa młoda kapusta 

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, możesz doprawić według uznania. 

Powyższy artykuł powstał przy konsultacji z dietetykiem klinicznym Light Life.

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl

Jeden komentarz

Możliwość komentowania została wyłączona.