Co mają wspólnego jarmuż, rukola i brukselka? Oprócz tego, że są modnymi składnikami, wszystkie są pysznymi warzywami kapustnymi i zawierają odżywczy cios.
Warzywa krzyżowe to zróżnicowana grupa obejmująca brokuły, kalafior, kapustę, jarmuż, kapustę, rukolę, brukselkę, kapustę, rzeżuchy i rzodkiewki. Ciekawostka: Nazwa „warzywa krzyżowe” jest nieformalną klasyfikacją członków rodziny musztardowych i pochodzi od łacińskiego cruciferae , co oznacza „krzyżowanie”, ponieważ cztery płatki przypominają krzyż.
Chociaż te warzywa rosną w różnych kolorach, kształtach i rozmiarach, mają wiele zalet odżywczych. Większość warzyw kapustnych jest bogata w witaminy i minerały, takie jak kwas foliowy i witamina K. Ciemnozielone warzywa z rodziny kapustnych są również źródłem witamin A i C i zawierają fitoskładniki — związki roślinne, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka . Warzywa krzyżowe są również bogate w błonnik i niskokaloryczne, połączenie, które pomoże Ci poczuć się sytym i usatysfakcjonowanym bez przejadania się.
Nie trzeba wiele, aby czerpać korzyści. Dorośli potrzebują co najmniej 2½ szklanki warzyw dziennie. Jedna filiżanka surowych i gotowanych warzyw, takich jak brokuły, kalafior i brukselka, odpowiada jednej porcji warzyw. Dwie filiżanki surowych warzyw liściastych, takich jak jarmuż i kapusta bok choy, to odpowiednik jednej porcji warzyw.
Chcesz dodać do swojej diety więcej warzyw kapustnych? Te wskazówki sprawią, że pakowanie witamin i minerałów będzie łatwe i przyjemne. Teraz już wiesz, daczego rośliny krzyżowe są dobre dla nas.
To wszechstronne warzywko jest pyszne na wiele sposobów, poza gotowaniem na parze. Spróbuj upiec różyczki lub „steki” z kalafiora, aby uwolnić jego przyjemny smak. Po zmiksowaniu jest świetnym substytutem sosu śmietanowego. Inne kreatywne opcje kalafiora? Zetrzyj na ciasto do pizzy, zetrzyj jako substytut ryżu lub marynuj jako niskokaloryczną słoną, chrupiącą przekąskę.
Brukselki
Brukselka praktycznie aż błaga, żeby być w piekarniku. Aby rozpływać się w ustach, upiecz i dodaj coś słodkiego, np. suszonych owoców lub syropu klonowego, a także coś pikantnego — od parmezanu po pokrojone oliwki.
Jarmuż
Wszechmocny jarmuż to cudowna zieleń do sałatek. Usuń twardą łodygę, pokrój w cienkie wstążki i wymieszaj z dodatkami, dressingiem i wszystkim. Co najlepsze, ta obfita zieleń nie zwiędnie przez wiele dni, co czyni ją świetną opcją na pakowanie się z wyprzedzeniem. Aby zrównoważyć gorzki kęs, połącz go z czymś słodkim, takim jak pieczona marchewka, pokrojone w kostkę jabłko lub suszone owoce. Jarmuż jest również doskonałym dodatkiem do koktajli i można go nawet upiec na chrupiące frytki. Poznaj jarmuż odmiany.
Rukola
Rukola to jedna z najłatwiejszych zieleni do uprawy w ogrodzie lub w donicy. Ciesz się tym pikantnym puree z liści w pesto z kopnięciem, wrzucanym do pizzy pełnoziarnistej, gdy wyjdzie z piekarnika lub używanym w różnych sałatkach. W klasycznej kombinacji spróbuj świeżej rukoli połączonej z serem feta, arbuzem pokrojonym w kostkę i dressingiem balsamicznym.
istotne jest źródło – skąd kupujemy warzywa, najlepiej mieć własne w ogrodzie. własne są znacznie smaczniejsze