Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Jesień w ogrodzie

Sprawdź nasz poradnik, w którym polecamy najlepszą odzież roboczą i akcesoria na tę porę roku!

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Kapustne

Jakie mają zalety warzywa krzyżowe

Jakie mają zalety warzywa krzyżowe

Co mają wspólnego jarmuż, rukola i brukselka? Oprócz tego, że są modnymi składnikami, wszystkie są pysznymi warzywami kapustnymi i zawierają odżywczy cios.

Warzywa krzyżowe to zróżnicowana grupa obejmująca brokuły, kalafior, kapustę, jarmuż, kapustę, rukolę, brukselkę, kapustę, rzeżuchy i rzodkiewki. Ciekawostka: Nazwa „warzywa krzyżowe” jest nieformalną klasyfikacją członków rodziny musztardowych i pochodzi od łacińskiego cruciferae , co oznacza „krzyżowanie”, ponieważ cztery płatki przypominają krzyż.

Chociaż te warzywa rosną w różnych kolorach, kształtach i rozmiarach, mają wiele zalet odżywczych. Większość warzyw kapustnych jest bogata w witaminy i minerały, takie jak kwas foliowy i witamina K. Ciemnozielone warzywa z rodziny kapustnych są również źródłem witamin A i C i zawierają fitoskładniki — związki roślinne, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka . Warzywa krzyżowe są również bogate w błonnik i niskokaloryczne, połączenie, które pomoże Ci poczuć się sytym i usatysfakcjonowanym bez przejadania się.

22 Nie trzeba wiele, aby czerpać korzyści. Dorośli potrzebują co najmniej 2½ szklanki warzyw dziennie. Jedna filiżanka surowych i gotowanych warzyw, takich jak brokuły, kalafior i brukselka, odpowiada jednej porcji warzyw. Dwie filiżanki surowych warzyw liściastych, takich jak jarmuż i kapusta bok choy, to odpowiednik jednej porcji warzyw.

Chcesz dodać do swojej diety więcej warzyw kapustnych? Te wskazówki sprawią, że pakowanie witamin i minerałów będzie łatwe i przyjemne. Teraz już wiesz, daczego rośliny krzyżowe są dobre dla nas.

To wszechstronne warzywko jest pyszne na wiele sposobów, poza gotowaniem na parze. Spróbuj upiec różyczki lub „steki” z kalafiora, aby uwolnić jego przyjemny smak. Po zmiksowaniu jest świetnym substytutem sosu śmietanowego. Inne kreatywne opcje kalafiora? Zetrzyj na ciasto do pizzy, zetrzyj jako substytut ryżu lub marynuj jako niskokaloryczną słoną, chrupiącą przekąskę.

Brukselki
Brukselka praktycznie aż błaga, żeby być w piekarniku. Aby rozpływać się w ustach, upiecz i dodaj coś słodkiego, np. suszonych owoców lub syropu klonowego, a także coś pikantnego — od parmezanu po pokrojone oliwki.

Jarmuż
Wszechmocny jarmuż to cudowna zieleń do sałatek. Usuń twardą łodygę, pokrój w cienkie wstążki i wymieszaj z dodatkami, dressingiem i wszystkim. Co najlepsze, ta obfita zieleń nie zwiędnie przez wiele dni, co czyni ją świetną opcją na pakowanie się z wyprzedzeniem. Aby zrównoważyć gorzki kęs, połącz go z czymś słodkim, takim jak pieczona marchewka, pokrojone w kostkę jabłko lub suszone owoce. Jarmuż jest również doskonałym dodatkiem do koktajli i można go nawet upiec na chrupiące frytki. Poznaj jarmuż odmiany.

Rukola
Rukola to jedna z najłatwiejszych zieleni do uprawy w ogrodzie lub w donicy. Ciesz się tym pikantnym puree z liści w pesto z kopnięciem, wrzucanym do pizzy pełnoziarnistej, gdy wyjdzie z piekarnika lub używanym w różnych sałatkach. W klasycznej kombinacji spróbuj świeżej rukoli połączonej z serem feta, arbuzem pokrojonym w kostkę i dressingiem balsamicznym.

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl

Jeden komentarz

  1. istotne jest źródło – skąd kupujemy warzywa, najlepiej mieć własne w ogrodzie. własne są znacznie smaczniejsze

Możliwość komentowania została wyłączona.