Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Wokół domu

Jak wykorzystać resztki skorupek jaj w ogrodzie warzywnym?

Jak wykorzystać resztki skorupek jaj w ogrodzie warzywnym?

Jeśli jesteś taki jak ja, w kuchni piętrzą się skorupki jajek. Co można zrobić ze skorupkami jajek? Cóż, oprócz używania ich do rzemiosła lub pozostawiania ich, by śmierdziały w kuchni, możesz ich używać do uprawy roślin! Skorupki świetnie nadają się na kompost i nawóz.

Skorupki jajek wykonane są prawie w całości z węglanu wapnia, którego nasz organizm potrzebuje do zdrowych kości i mięśni. Nasze rośliny też tego potrzebują. I możesz im je dostarczyć przez kompost, ziemię lub robiąc „herbatę ze skorupek jaj”.

81 Jak wykorzystać resztki skorupek jaj w ogrodzie warzywnym? Najlepszy czas na to? Gdy masz za dużo skorupek i musisz je wyrzucić. Nie muszą to być tylko skorupki jajek. Możesz wrzucić muszle ślimaków, muszle krabów, a nawet pokruszony groszek i soczewicę na swój stos kompostu, jeśli lubisz takie rzeczy.

Skorupki jaj to doskonały produkt spożywczy, który można dodać do kompostownika. Istnieje wiele zastosowań skorupek, na przykład wykorzystanie samej warstwy skorupki jajka jako doskonałego nawozu dla roślin.

Skorupki zapewnią zdrową glebę, co z kolei przyniesie korzyści roślinom. Skorupki jajek to jedno z najlepszych naturalnych źródeł wapnia. Jeśli masz pojemnik na kompost, skorupki jajek będą świetnym dodatkiem. Muszle będą się powoli rozkładać i powoli uwalniać składniki odżywcze.

Skorupki jaj są bogate w węglan wapnia

Skorupki jaj są dobre dla roślin, ponieważ zawierają dużo węglanu wapnia. Jest to cenny składnik odżywczy dla roślin, który może pomóc im w silnym i zdrowym rozwoju. Może być niespodzianką, że możesz dodać je do swojego pojemnika na kompost, nawet jeśli wyrzucasz skorupki jajek do kosza.

Zobacz też rzeczy, które MUSISZ wiedzieć przed uprawą drzew oliwnych w doniczkach
Skorupki jajek są doskonałym źródłem wapnia dla Twoich roślin. Mogą być również używane do dezodoryzacji śmierdzących śmieci. Po prostu wrzuć pociski i poczekaj kilka tygodni, aż się zepsują. Skorupki jaj można dodawać bezpośrednio do gleby lub można je wykorzystać jako ściółkę. Pomogą poprawić drenaż i napowietrzenie gruntu, a także pomogą utrzymać wilgotność gleby.

Zwalczanie szkodników
Umieść naturalne skorupki jaj w swoim ogrodzie, aby utrudnić szkodnikom! Jeśli szkodniki, takie jak ślimaki i ślimaki, zjadają twoje warzywa i niszczą kwiaty, możesz je wyeliminować, umieszczając surowe skorupki jaj w swoim ogrodzie, o ile są suche, to zniechęci ślimaki i ślimaki do krzyżowania

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *