Czarny pieprz to kwitnąca winorośl, która produkuje małe ciemne owoce. Mogą być suszone i mielone do stosowania jako wspólna przyprawa stołowa. Podpowiadamy, jak sadzić i uprawiać czarny pieprz w domu.
Czarny pieprz to tropikalna roślina pochodząca z Indii, która preferuje ciepłe, wilgotne warunki i dobrze osuszoną glebę. Jednak może rosnąć nie tylko w tropikach, ale także w domu. Jeśli będziesz przestrzegać wszystkich zasad pielęgnacji czarnego pieprzu, roślina będzie owocować 2 razy w roku przez 25-30 lat.
Czarny pieprz będzie jasnym i niecodziennym dodatkiem do Twojego wnętrza. Oczywiście trzeba spełnić wiele wymagań, aby roślina zaczęła kwitnąć i przynosić owoce, ale uwierz mi, warto. Jedynym minusem jest to, że wyhodowany z nasion czarny pieprz nie wytwarza kwiatów i owoców przez okres do siedmiu lat.
Spis treści
Jak sadzić czarny pieprz z nasion
- Wybierz świeże nasiona. Nasiona czarnego pieprzu są żywotne przez krótki okres czasu i nie mogą być przechowywane przez miesiące. Nie należy sadzić grochu z torebki z przyprawami, najlepiej kupić go w specjalistycznym sklepie. Faktem jest, że większość nasion, które przechodzą przez proces produkcji, została przetworzona w takim stopniu, że najprawdopodobniej nie będą już mogły kiełkować. Ponadto nasiona nie mogą być starsze niż 1 rok.
- Namocz nasiona. Namocz nasiona przez noc w gorącej wodzie. Dzięki temu zabiegowi zaczną szybciej kiełkować.
- Zasiej nasiona. Użyj gliniastej gleby o wysokiej zawartości substancji organicznych i posadź nasiona na głębokość 0,6 cm i w odległości 7,5 cm od siebie.
- Gleba powinna być ciepła i równomiernie wilgotna. Regularnie podlewaj glebę, utrzymując ją wilgotną, gdy nasiona kiełkują i rosną liście. Temperatura powietrza powinna wynosić około 26°C. Kiełkowanie może potrwać do miesiąca.
- Przesadzić roślinę. Gdy młode rośliny osiągną wysokość ponad 15 centymetrów, można je przesadzić do doniczki.
Jak dbać o czarny pieprz w pomieszczeniach
Oświetlenie
Czarny pieprz woli przebywać w bezpośrednim świetle słonecznym przez co najmniej sześć godzin dziennie. Podczas uprawy w pomieszczeniu lepiej wybrać dla niej miejsce w pobliżu okna, gdzie rano będzie dużo światła słonecznego.
Gleba dla czarnego pieprzu
W przeciwieństwie do wielu innych roślin, czarny pieprz woli stale przebywać w wilgotnych warunkach. Rośnie w glebie dobrze zatrzymującej wilgoć.
Podlewanie czarnego pieprzu
Czarny pieprz uwielbia stałą wilgoć i nie toleruje suszy. Regularnie podlewaj roślinę doniczkową, aby gleba wokół jej korzeni była wilgotna. Możesz również umieścić czarny pieprz obok nawilżacza.
Zbieranie czarnego pieprzu
- Poczekaj, aż owoce zmienią kolor na czerwony. Niedojrzałe owoce papryki rosną na winorośli w zielonych gronach i stopniowo stają się czerwone w miarę dojrzewania. Gdy tylko groszek zmieni kolor na czerwony, można go zerwać z winorośli.
- Wysuszyć ziarna pieprzu. Ułóż czerwony groszek na tacy i susz na słońcu (lub w suszarce do żywności ) przez co najmniej trzy dni. Będziesz wiedział, że są gotowe, gdy groszek będzie czarny i jędrny. Możesz przechowywać je w szczelnym pojemniku.
- Posiekaj pieprz. Przed dodaniem czarnego pieprzu do naczynia zmiel suszony groszek w pieprzniczce.