Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Jesień w ogrodzie

Sprawdź nasz poradnik, w którym polecamy najlepszą odzież roboczą i akcesoria na tę porę roku!

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Zioła

Jak uprawiać czarny pieprz w domu

Jak uprawiać czarny pieprz w domu

Czarny pieprz to kwitnąca winorośl, która produkuje małe ciemne owoce. Mogą być suszone i mielone do stosowania jako wspólna przyprawa stołowa. Podpowiadamy, jak sadzić i uprawiać czarny pieprz w domu.

Czarny pieprz to tropikalna roślina pochodząca z Indii, która preferuje ciepłe, wilgotne warunki i dobrze osuszoną glebę. Jednak może rosnąć nie tylko w tropikach, ale także w domu. Jeśli będziesz przestrzegać wszystkich zasad pielęgnacji czarnego pieprzu, roślina będzie owocować 2 razy w roku przez 25-30 lat.

Czarny pieprz będzie jasnym i niecodziennym dodatkiem do Twojego wnętrza. Oczywiście trzeba spełnić wiele wymagań, aby roślina zaczęła kwitnąć i przynosić owoce, ale uwierz mi, warto. Jedynym minusem jest to, że wyhodowany z nasion czarny pieprz nie wytwarza kwiatów i owoców przez okres do siedmiu lat.

Jak sadzić czarny pieprz z nasion

  • Wybierz świeże nasiona. Nasiona czarnego pieprzu są żywotne przez krótki okres czasu i nie mogą być przechowywane przez miesiące. Nie należy sadzić grochu z torebki z przyprawami, najlepiej kupić go w specjalistycznym sklepie. Faktem jest, że większość nasion, które przechodzą przez proces produkcji, została przetworzona w takim stopniu, że najprawdopodobniej nie będą już mogły kiełkować. Ponadto nasiona nie mogą być starsze niż 1 rok.
  • Namocz nasiona. Namocz nasiona przez noc w gorącej wodzie. Dzięki temu zabiegowi zaczną szybciej kiełkować.
  • Zasiej nasiona. Użyj gliniastej gleby o wysokiej zawartości substancji organicznych i posadź nasiona na głębokość 0,6 cm i w odległości 7,5 cm od siebie.
  • Gleba powinna być ciepła i równomiernie wilgotna. Regularnie podlewaj glebę, utrzymując ją wilgotną, gdy nasiona kiełkują i rosną liście. Temperatura powietrza powinna wynosić około 26°C. Kiełkowanie może potrwać do miesiąca.
  • Przesadzić roślinę. Gdy młode rośliny osiągną wysokość ponad 15 centymetrów, można je przesadzić do doniczki.

Jak dbać o czarny pieprz w pomieszczeniach

Oświetlenie

Czarny pieprz woli przebywać w bezpośrednim świetle słonecznym przez co najmniej sześć godzin dziennie. Podczas uprawy w pomieszczeniu lepiej wybrać dla niej miejsce w pobliżu okna, gdzie rano będzie dużo światła słonecznego.

Gleba dla czarnego pieprzu

W przeciwieństwie do wielu innych roślin, czarny pieprz woli stale przebywać w wilgotnych warunkach. Rośnie w glebie dobrze zatrzymującej wilgoć.

Podlewanie czarnego pieprzu

Czarny pieprz uwielbia stałą wilgoć i nie toleruje suszy. Regularnie podlewaj roślinę doniczkową, aby gleba wokół jej korzeni była wilgotna. Możesz również umieścić czarny pieprz obok nawilżacza.

Zbieranie czarnego pieprzu

  1. Poczekaj, aż owoce zmienią kolor na czerwony. Niedojrzałe owoce papryki rosną na winorośli w zielonych gronach i stopniowo stają się czerwone w miarę dojrzewania. Gdy tylko groszek zmieni kolor na czerwony, można go zerwać z winorośli. 
  2. Wysuszyć ziarna pieprzu. Ułóż czerwony groszek na tacy i susz na słońcu (lub w suszarce do żywności ) przez co najmniej trzy dni. Będziesz wiedział, że są gotowe, gdy groszek będzie czarny i jędrny. Możesz przechowywać je w szczelnym pojemniku.
  3. Posiekaj pieprz. Przed dodaniem czarnego pieprzu do naczynia zmiel suszony groszek w pieprzniczce.  

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl