Amarantus warzywny – często nazywany tampala lub szpinakiem chińskim – jest szybko rosnącą rośliną jednoroczną, która wytwarza mnóstwo jadalnych liści. Liście można zbierać ponownie przez kilka tygodni.
Amarantus warzywny to roślina tropikalna, która najlepiej rośnie w ciepłe dni, gdzie średnia niska temperatura wynosi 20 ° C przez cały sezon wegetacyjny. Jest to letnia, letnia alternatywa dla sałaty i szpinaku, które są uprawami wiosennymi i jesiennymi w chłodniejsze dni.
Młode liście amarantusa warzywnego można wykorzystać na surowo w sałatce; większe, starsze liście najlepiej przyrządzać na parze. Amarantus warzywny może być użyty w każdym przepisie, który wymaga szpinaku. Zieloni są bogate w wapń, magnez, żelazo oraz witaminy A i C.
Amarantus roślinny nie jest gatunkiem uprawianym na ziarno, tym gatunkiem jest Amaranthus cruentus .
Opisany amarantus warzywny
Roślinny amarant – nazwa botaniczna Amaranthus tricolor – nosi efektowne, jajowate liście w odcieniach zieleni, fioletu, płonącego szkarłatu i bordo.
Amarantus roślinny rośnie od 45 cm do 1,4 m wysokości.
Gdzie uprawiać amarantus warzywny
Uprawiaj amarantus warzywny na luźnej, bogatej w próchnicę glebie, dobrze przepuszczalnej glebie. Może dostosować się do szerokiej gamy gleb.
Posadź amarantus warzywny w pełnym słońcu.
Czas uprawy amarantusa warzywnego
Amarantus warzywny to roślina letnia, która rozwija się w ciepłym, wilgotnym klimacie.
Jest to dobry wybór do letniej uprawy między wiosną i jesienią sałaty i szpinaku.
Uprawiaj amarantus warzywny w porze roku, gdy średnia minimalna temperatura wynosi 20 ° C.
Wysiej nasiona amarantusa warzywnego w pomieszczeniu na 3 tygodnie przed zasadzeniem małych roślin w ogrodzie.
Umieść młode rośliny w ogrodzie po tym, jak minie niebezpieczeństwo mrozu, a młode rośliny mają 8 cm wysokości i cztery do siedmiu prawdziwych liści.
Sadzenie Warzyw Amarantusa
Zasiej nasiona na głębokość 2 cm. Rośliny kosmiczne oddalone od siebie o 15 cm.
Przykryj nasiona pół cala przesianego kompostu, aby ziemia nie zaskorupiała; pomoże to w kiełkowaniu.
Amarantus warzywny można rozsiewać i uprawiać w szerokich rzędach.
Niewykorzystane nasiona są żywotne przez około siedem lat.
Amarantus do uprawy warzyw w pojemnikach
Amarantus warzywny można uprawiać w pojemnikach podczas ciepłej pogody.
Wybierz pojemnik o szerokości 30-35 cm i głębokości co najmniej 30 cm.
Utrzymuj glebę równomiernie wilgotną, nie mokrą.
Rośliny towarzyszące do warzyw amarantusa
Uprawiaj amarantus warzywny z marchewką i cebulą.
Amarantus warzywny to dobry wybór do wczesnych nasadzeń grochu, sałaty i szpinaku.
Podlewanie i karmienie warzyw amarantusa
Utrzymuj glebę równomiernie wilgotną podczas uprawy amarantusa warzywnego.
Stały dopływ wilgoci zapewni najlepszą jakość liści.
Daj roślinnemu amarantusowi dużo azotu.
W trosce o amarantus warzywny
Chwastów wokół amarantusa roślinnego, aby wyeliminować konkurencję o wilgoć i składniki odżywcze.
Tam, gdzie jest gorąco lub sucho, mulcz wokół amarantusa, aby zachować wilgotność gleby.
Ogólnie rzecz biorąc, amarantus roślinny szybko rośnie, a liście zacieniają ziemię w miarę dojrzewania rośliny.
Gdy rośliny mają od 10 do 15 cm wysokości, odetnij górną rozetę liści, aby pobudzić krzaczastość, co oznacza więcej zdatnych do zbioru liści.
Roślinne szkodniki i choroby Amarant
Amarantus roślinny może zostać zaatakowany przez gąsienice i omacnice.
Zwijanie się liści i gnicie łodyg mogą czasami niepokoić amarantusa warzywnego.
Zbiór warzyw amarantusa
Zbieraj delikatne rozety z liści, gdy się rozwijają, lub możesz zebrać całą roślinę odciętą przy ziemi.
Aby zerwać odcięte liście, odetnij liściastą rozetę na szczycie rośliny, gdy roślina ma około 15 cm wysokości. Spowoduje to rozwój dodatkowych łodyg z rozetami liści. Zbieraj młode rozety, gdy się rozwijają.
Świeże, surowe liście amarantusa jadalnego do gotowania
Świeże, surowe liście amarantusa jadalnego do gotowania
Zastosowanie w kuchni amarantowej warzyw
Młode liście amarantusa warzywnego można wykorzystać na surowo w sałatce; większe, starsze liście najlepiej podawać lekko na parze.
Amarant zgadza się, że może być użyty w każdym przepisie, który wymaga szpinaku.
Zieloni są bogate w wapń, magnez, żelazo oraz witaminy A i C.
Przechowywanie i konserwowanie amarantusa warzywnego
Amarantus warzywny można zamrozić jak szpinak.
Odmiany amarantusa warzywnego do uprawy
Amarantus warzywny występuje pod kilkoma nazwami zwyczajowymi: szpinak chiński, hin choy, amarantus jadalny, szpinak amarantus jadalny.
Odmiany obejmują „Aurora Yellow”, który ma czubek żółtych liści; „Płonące Fontanny” z wąskimi liśćmi szkarłatno-brązowymi; i 'Illumination’ z brązowymi dolnymi liśćmi i płomiennie czerwonymi górnymi liśćmi.
Ogólnie to bardzo smaczna roślina. Ma ona swój bardzo wyraźny smak. Zdarzało się jednak, że znajomi na grillu nie zawsze chętnie po nią siegali.