Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Warzywniak

Jak stwierdzić, czy pomidory są dojrzałe: ostateczny przewodnik

Jak stwierdzić, czy pomidory są dojrzałe: ostateczny przewodnik

Tomatillos są dziwnie wyglądającymi dalekimi kuzynami naszych ukochanych zwykłych pomidorów. Pochodzące z Ameryki Środkowej owoce te zwykle rosną dziko na polach fasoli i kukurydzy, gdzie są zbierane przez tubylców w celu sprzedaży na lokalnych rynkach lub do spożycia i wykorzystania w domu. Podobnie jak w przypadku wszystkich innych obfitych produktów na danym obszarze , lokalna kuchnia w Ameryce Środkowej również opiera się na charakterystycznych cechach tomatillos. W rzeczywistości większość miłośników meksykańskich potraw uważa, że ​​wygodniej jest uprawiać pomidory w swoich ogrodach.

To powiedziawszy, podobieństwo wymagań, aby z powodzeniem uprawiać pomidory i pomidory, naprawdę się na tym kończy. Wygląd pomidorów z ich papierowymi łuskami jest zupełnie inny, co sprawiło, że większość moich czytelników zastanawia się , jak stwierdzić, czy pomidory są dojrzałe .

Jeśli zastanawiałeś się nad tym samym, trafiłeś we właściwe miejsce, aby uzyskać ostateczną odpowiedź. W tym przewodniku przyjrzymy się również najlepszym praktykom sadzenia pomidorów i rzeczom, które możesz sprawdzić, jeśli zauważysz, że Twoje pomidory nie produkują lub dojrzewają tak, jak chcesz.

Jak sprawdzić, czy pomidory są dojrzałe

31 Jak stwierdzić, czy pomidory są dojrzałe: ostateczny przewodnikRośliny Tomatillo zwykle wytwarzają dużo liści i wystarczająco rosną, zanim zaczną wytwarzać owoce, a nawet kwiaty. Generalnie można oczekiwać, że roślina dojrzeje i rozpocznie produkcję owoców około 75 lub 100 dni po posadzeniu. Inną wartą odnotowania kwestią jest to, że po zakwitnięciu owoców roślina pozostaje wydajna aż do przymrozków.

Mając to na uwadze, coś, co musiałeś od razu zauważyć w swojej roślinie pomidora, to to, że jej okrągłe owoce są zwykle pokryte papierowymi łuskami, które przypominają wiszące lampiony, gdy rosną. Pierwszym znakiem, że te owoce zaczęły dojrzewać, będzie całkowite wypełnienie łusek.

Jeśli pozwolisz owocom pomidora trochę dłużej posiedzieć na roślinie, łuski zwykle pękają i odsłaniają małe, tłuste owoce w środku. Jest to zwykle ostatni etap dojrzewania i będziesz musiał od razu zebrać pomidory. Jeśli nie, spodziewaj się, że zaczną gnić na roślinie. Co gorsza, dopuszczenie do ostatniego etapu dojrzewania owoców pomidora jest sygnałem dla roślin matecznych, że ich praca jest skończona i powinny przestać produkować, co znacznie zmniejsza przyszłe plony.

Inną wartą odnotowania kwestią jest to, że zwykłe zielone pomidory zwykle zmieniają kolor na żółty lub jabłkowozielony, gdy są całkowicie dojrzałe. Z drugiej strony fioletowe zaczynają się od zielonego odcienia, ale w miarę dojrzewania zmieniają się w ciemną barwę bakłażana. Ogólna zasada mówi, że fioletowe odmiany są mniej kwaśne w porównaniu z zielonymi.

Ponadto, po napełnieniu łusek pomidorów, nie musisz pozwolić im napełnić łusek przed zbiorami. Możesz zrobić zbiór, gdy tylko ich łuski zostaną wypełnione, ale pamiętaj, że owoce nie będą tak słodsze, jak byłyby, gdybyś pozwolił im całkowicie dojrzeć.

Co więcej? Jeśli planujesz przechowywać owoce pomidora do wykorzystania w przyszłości, musisz trzymać je w łuskach i natychmiast schłodzić. Nawet wtedy pamiętaj, że potrwają tylko kilka tygodni, więc musisz je zużyć tak szybko, jak to możliwe.

Pielęgnacja pomidorów

Czy przyjechałeś tutaj, aby znaleźć przewodnik, jak sprawdzić, czy pomidory są dojrzałe, ale teraz jesteś przekonany, że coś może być nie tak z twoimi roślinami pomidorów? Jeśli tak, chciałbym również podzielić się kilkoma wskazówkami dotyczącymi pielęgnacji pomidorów i rzeczami, o których należy pamiętać i zapewnić, że owoce pomyślnie osiągną poziom dojrzałości.

1. Nawóz
Nie będzie potrzeby częstego nawożenia pomidorów. To powiedziawszy, chociaż tomatillos są wyjątkowo lekkimi karmnikami w porównaniu do swoich odpowiedników, pomidorów, nadal świetnym pomysłem jest praca w kompoście do gleby, w której będziesz sadzić owoce, zanim zacznie się sadzenie.

2. Wilgotność i temperatura
Udowodniono, że pomidory Tomatillo najlepiej rozwijają się w klimacie z gorącymi latami. Dopóki utrzymujesz wymagany poziom temperatury, możesz mieć pewność, że poziom wilgotności nie będzie miał większego znaczenia.

3. Woda
Aby sadzenie pomidorów zakończyło się sukcesem, musisz nie tylko dodać dużo materii organicznej do gleby, którą będziesz sadzić, ale także przeprowadzić test gleby, aby upewnić się, że ziemia jest gotowa (w każdym sens tego słowa), aby uprawiać rośliny.

Zgodnie ze złotą zasadą tomatillos zwykle preferują dobrze przepuszczalną glebę o nieco neutralnym pH gleby między 6,5 a 7,0. w większości jednak rośliny te będą rosły wszędzie tam, gdzie jest słońce, ciepło i regularna woda.

4. Światło
Podobnie jak w przypadku wszystkich innych roślin, Twoje rośliny pomidora będą potrzebowały idealnego miejsca w pełnym słońcu, aby dobrze owocować i zachować zdrowie i żywotność.

5. Szkodniki
Podobnie jak w przypadku wszystkich innych roślin, musisz zachować czujność i regularnie sprawdzać swoje pomidory i upewnić się, że rośliny nie są zaatakowane. Jeśli zauważysz jakiekolwiek wczesne oznaki porażenia lub infekcji, postępuj zgodnie z nimi, zanim problem się nasili i albo dojdzie do punktu bez powrotu, albo drastycznie wpłynie na twoje plony.

Jeśli kiedykolwiek wcześniej zbierałeś pomidory, musiałeś również zauważyć, że same pomidory są trochę lepkie pod ich łuską. Lepki materiał zawiera substancje chemiczne zwane witanolidami. Wraz z łuskami pomidorów te witanolidy pomagają roślinom pomidorów odpędzać owady.

Końcowe przemyślenia

Podsumowując, najlepszym wskaźnikiem, że twoje pomidory są dojrzałe i czas je zerwać, jest obserwacja ich łusek. Jeśli zauważysz, że owoce są zielone i mają łuski, są gotowe do zbioru. Jeśli pozostawisz je do dalszego dojrzewania, owoce zwykle pękają w łupinach i stają się fioletowe lub żółte, w zależności od odmiany pomidorów, które masz w swoim ogrodzie.

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl

Jeden komentarz

  1. Moja babcia stosowała zawsze prostą metodę. Jak jest zielony, to nie . Jak czerwony można jeść. Wszyscy żyjemy, wiec chyba dobra metoda 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *