Szukasz pomysłu na przyspieszenie kiełkowania nasion warzyw lub kwiatów? W tym poście znajdziesz informacje, które pomogą Ci wymusić kiełkowanie nasion.
Jak przyspieszyć kiełkowanie nasion?
- Nasiona warzyw lub kwiatów są dobrze zwilżone i umieszczone na talerzu lub tacy w warstwie około 5 cm.
- Na wierzch tej warstwy połóż kawałek materiału (grubszy), który również jest zwilżony.
- Za każdym razem, gdy w pojemniku (talerze, tacce itp.) opada wilgoć, nalewa się wodę, aby utrzymać optymalną wilgotność.
- Wilgotność wymagana do kiełkowania wynosi 100%.
- Nasiona w mokrym pojemniku są przechowywane w temperaturze od 22 do 25 stopni C.
- Wymuszanie kiełkowania zostaje zatrzymane, gdy zaczynają się pojawiać pierwsze nasiona, około 20% całkowitej liczby nasion w pojemniku.
Zobacz też: brokuł uprawa, jak pielęgnować.
Zapamiętaj!
- Sadzenie wymuszonych nasion odbywa się tylko w dobrze przepuszczalnej i przepuszczalnej glebie.
- Gleba, w której jest posadzona, nie może być sucha.