Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Wokół domu

Jak dezynfekować narzędzia ogrodnicze

Jak dezynfekować narzędzia ogrodnicze

Najlepszym sposobem na utrzymanie ogrodu w czystości i wolnym od patogenów jest czyszczenie i dezynfekcja narzędzi ogrodniczych i ogrodniczych. Narzędzia ogrodnicze służą do cięcia, kopania i usuwania chwastów. Dlatego ważne jest, aby konsekwentnie dezynfekować narzędzia ogrodnicze. Na rynku dostępne są różne metody i produkty do dezynfekcji narzędzi. Porozmawiajmy szybko o narzędziach ogrodniczych.

Rodzaje narzędzi ogrodniczych:

Istnieją dwa główne rodzaje narzędzi ogrodniczych:

 

  • Narzędzie ręczne
  • Elektronarzędzie
  • Narzędzia ręczne:

Narzędzia ręczne są używane przez ogrodników od dawna. Niektóre z tych narzędzi to:

  • Topór
  • Sierp
  • Widły
  • Łopata
  • Kielnia
  • Widły

Elektronarzędzie:

Jednym z najpopularniejszych elektronarzędzi ogrodniczych jest kosiarka. Jednak ogrodnicy używają również wielu innych narzędzi. Niektóre z nich to:

  • Kultywatory
  • Trymery do sznurka
  • Zraszacze nawadniające
  • Nożyce do żywopłotu
  • Zamiatarki do trawników
  • Dmuchawy do liści
  • Piły łańcuchowe
  • Miniciągniki

Jak dezynfekować narzędzia ogrodnicze:

Dezynfekcja narzędzi ogrodniczych to jeden z najlepszych sposobów na pozbycie się z nich patogenów, a także zapobieganie rozprzestrzenianiu się patogenów. Czyszczenie i dezynfekcja to bardzo ważne czynności. Czyszczenie polega na usuwaniu brudu i resztek ziemi z doniczek i narzędzi.

Pierwszym etapem czyszczenia jest usunięcie brudu i stałych zanieczyszczeń z narzędzi. Ten krok jest kluczowy, ponieważ brud może osłabić działanie środków dezynfekujących. Można do tego celu użyć różnych środków dezynfekujących. Niektóre z nich to:

  • Lizol
  • Etanol
  • Produkty z oleju sosnowego
  • Fosforan trisodowy
  • Wybielacz chlorowy
  • Produkt przemysłowy

Lizol:
Znajduje zastosowanie jako środek czyszczący w gospodarstwie domowym i przemyśle. Substancją czynną leku Lysol jest chlorek benzalkoniowy. Główną zaletą tego produktu jest to, że jest łatwo dostępny na rynku. Dlatego nie musisz się wysilać, aby go znaleźć.

Zobacz także Łopata brzegowa VS Szpadel do kopania: Wybierz odpowiednią łopatę do pracy w ogrodzie
Co więcej, ten środek dezynfekujący jest mało żrący. Jednak zwykle jest drogi w porównaniu z innymi środkami dezynfekującymi.

Etanol:
Etanol jest związkiem organicznym. Jest również nazywany alkoholem etylowym. Jest powszechnie przygotowywany z kukurydzy. Jest stosowany jako rozpuszczalnik, środek konserwujący i dezynfekujący.

Jedną z zalet etanolu jest to, że można go używać do wycierania narzędzi ogrodniczych i nie ma potrzeby całkowitego spłukiwania produktu. Jest bardzo skuteczny przeciwko patogenom.

Jest łatwo dostępny w sklepach, ale wadą tego produktu jest to, że jest wysoce łatwopalny. Przeczytaj więc uważnie etykietę przed użyciem produktu, aby uniknąć szkód lub sytuacji awaryjnych.

Produkt z olejku sosnowego:
andres siimon zfwyrIA6bFw unsplash Jak dezynfekować narzędzia ogrodnicze Olejek sosnowy posiada właściwości dezynfekujące. Zabija różne bakterie i wirusy, które powodują choroby. Produkty z olejku sosnowego są mało żrące w porównaniu z innymi środkami dezynfekującymi. Stosuje się je w postaci roztworu (trzyczęściowa woda i jednoczęściowa olejek sosnowy).

Wadą tego produktu jest jednak to, że nie jest on tak skuteczny w porównaniu do innych produktów dezynfekujących.

Fosforan trisodowy:
Jest związkiem nieorganicznym i granulowanym. Wzór chemiczny fosforanu trisodu to Na3PO4. Jest to biała i krystaliczna substancja stała. Stosowany jest jako środek czyszczący, a także dezynfekujący. To nie jest dużo drogie. Jednak wadą tego produktu jest to, że jest wysoce korozyjny. Stosuje się go w postaci roztworu, mieszając go z wodą i mocząc narzędzia w roztworze przez około 3 minuty.

Ponieważ granulki są bardzo żrące, należy unikać bezpośredniego kontaktu ze skórą podczas ich stosowania. Jest komercyjnie stosowany do czyszczenia powierzchni przed malowaniem. Jest łatwo dostępny na rynku iw sklepach ze sprzętem.

Zobacz także Niezbędne narzędzia do ogrodnictwa warzywnego dla ogrodnika domowego
Wybielacz chlorowy:
Chlor jest silnym utleniaczem i środkiem wybielającym. Służy do usuwania plam zarówno z ubrań, jak i z podłogi. Jest również używany komercyjnie i przemysłowo do usuwania koloru tkaniny. Stosowany jest również jako środek dezynfekujący do narzędzi ogrodniczych i ogrodniczych.

Jest bardzo tani i łatwo dostępny na rynku. Roztwór wybielacza chlorowego jest stosowany jako środek dezynfekujący do narzędzi ogrodniczych i ogrodniczych. Przygotuj roztwór wybielacza chlorowego i zanurz w nim narzędzia ogrodnicze na około 30 minut, a następnie umyj je wodą.

Produkty przemysłowe:

Na rynku dostępne są różne rodzaje środków dezynfekujących do dezynfekcji narzędzi ogrodniczych i ogrodniczych. Kilka związków amonowych jest również stosowanych jako środki dezynfekujące, na przykład sól q jest stosowana do leczenia i zwalczania kilku patogenów grzybowych i wirusowych.

Dwutlenek wodoru jest również dostępny jako środek dezynfekujący powierzchnie szklarniowe oraz narzędzia i rodzaje sprzętu używanego w ogrodnictwie i ogrodnictwie.

Każda choroba lub infekcja może łatwo przenieść się z niezdrowych na zdrowe rośliny z powodu brudnych doniczek i narzędzi. Dlatego tak ważne jest utrzymywanie ich w czystości i dezynfekcja za pomocą dostępnych na rynku środków dezynfekujących.
Przed przechowywaniem jakichkolwiek narzędzi i pojemników należy je zdezynfekować. Dlatego przygotuj roztwór wybielacza chlorowego i zanurz w nim narzędzia na co najmniej 10 minut. Wylej roztwór i osusz je miękką ściereczką.
Wniosek
Dezynfekcja narzędzi ogrodniczych to kluczowy krok, ponieważ jeśli nie skupisz się na prawidłowym czyszczeniu doniczek i narzędzi ogrodniczych, może to prowadzić do rozprzestrzeniania się chorób. Dlatego dobór i właściwe stosowanie środków dezynfekujących do narzędzi jest bardzo ważne i odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowych roślin oraz wolnych od patogenów i chorób roślin.

Zobacz także Jak wybrać najlepszy widelec ogrodowy do dużych obciążeń?
Dlaczego powinienem czyścić pojemniki i narzędzia ogrodnicze?
Powinieneś czyścić swoje narzędzia ogrodnicze i pojemniki, ponieważ mogą one zapobiegać rozprzestrzenianiu się chorób lub infekcji z niezdrowych roślin na zdrowe. Czasami narzędzia wyglądają całkiem czysto, ale zawierają patogeny. Ponieważ patogeny są mikroskopijne, ważne jest, aby przed użyciem wyczyścić i zdezynfekować narzędzia i pojemniki

Jak najlepiej zdezynfekować narzędzia ogrodnicze?

Najlepszym sposobem na dezynfekcję narzędzi ogrodniczych jest zanurzenie ich w chemikaliach dezynfekujących na około 20 minut. Po namoczeniu wylej chemikalia, a następnie wysusz narzędzia.

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *