Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Liściowe

Jak czyścić sałatę z ogrodu?

Jak czyścić sałatę z ogrodu?

W przypadku sałaty głowiastej (Lactuca sativa) i sałaty liściastej (Lactuceae) dojrzałe liście można zebrać już po 60 dniach. Zdecydowana większość sałaty jest spożywana na surowo i świeża, dlatego konieczne jest odpowiednie czyszczenie, aby usunąć wszelkie niebezpieczne mikroorganizmy. Sałata może również mieć na liściach brud, który może być nieprzyjemny do jedzenia. Zapobieganie chorobom przenoszonym przez żywność i niepożądanemu ziarnistości przy jednoczesnym zachowaniu kruchości uzyskuje się poprzez odpowiednie mycie. Sałatę można uprawiać we wszystkich strefach mrozoodporności, można ją wysiewać wiosną lub jesienią.

Rzeczy, z których będziesz korzystać:

  • Nóż
  • Miska
  • Durszlak
  • Ręczniki papierowe
  • Plastikowa torba do przechowywania rzeczy

Zbierz swoją sałatę
Gdy tylko główki osiągną maksymalny rozmiar, odetnij je od rośliny na poziomie gruntu. Podczas porannego zbierania sałaty, zaleca się, aby liście nie były jeszcze wystawione na działanie promieni słonecznych. Kiedy najbardziej zewnętrzne liście sałaty liściastej osiągną długość od 10 do 20 cm, wybierz pojedyncze liście lub przytnij całą roślinę sałaty liściastej do wysokości 8 cm, gdy osiągnie wysokość 15 do 20 cm.

Przytnij roślinę zamiast zbierać pojedyncze liście, aby zachęcić do świeżego wzrostu dla przyszłych zbiorów. Kiedy sałata liściasta wyrośnie na tyle, że można ją wykorzystać, możesz zacząć siekać liście. Twoje rośliny sałaty staną się gorzkie, jeśli zauważysz, że łodyga nasienna tworzy się w ich środku, co jest oznaką, że długie dni upałów odbijają się na roślinie. Zbierz sałatę, gdy tylko łodygi nasion zaczną rosnąć i trzymaj ją w lodówce.

Usuń rdzeń sałaty i wyrzuć go
84 Jak czyścić sałatę z ogrodu? Za pomocą nożyczek przeciąć główkę sałaty na pół i usunąć twardy rdzeń. Usuń wszelkie kruche lub połamane liście sałaty, niezależnie od tego, czy jest to przednia czy odmiana liścia.

Delikatnie opłucz sałatę
Woda powinna być letnia, ale nie gorąca. Na 30 sekund zanurz liście sałaty w wodzie i energicznie je mieszaj. Natychmiast spłucz zlew lub miskę wodą, aby usunąć resztki brudu lub piasku. Sałatę należy umyć dwukrotnie w pojemniku z zimną wodą. Najlepiej zrobić drugie płukanie i powtórzyć mycie w zimnej wodzie, aby usunąć wszelkie pozostałe zabrudzenia.

Wysusz sałatę przez odsączenie
Odcedź sałatę na durszlaku przez 5 do 10 minut. Użyj czystego ręcznika papierowego, aby wytrzeć pozostałą wilgoć z liści.

Wskazówki dotyczące przechowywania sałaty
Po wyschnięciu włóż sałatę do plastikowej torebki. Używając ręcznika papierowego, poklep sałatę, aby usunąć resztki wilgoci. Zaleca się przechowywanie sałaty przez okres do tygodnia w otwartej torbie w szufladzie pojemnika na warzywa w lodówce w temperaturze 6 stopni.

Sałata zwiędła lub chora nie powinna być przechowywana w lodówce. Sałaty nie należy przechowywać obok owoców takich jak jabłka, gruszki czy banany. Sałata zbrązowieje i gnije wkrótce po uwolnieniu przez te owoce etylenu, co jest naturalnym sposobem powiedzenia „dojrzej mnie”. Sałatę najlepiej przechowywać w lodówce w niskiej temperaturze, np. z tyłu. W rezultacie sałata wkrótce zacznie wydawać się śliska lub pokryć się czarnymi plamami. Szlam i czarne plamy są wynikiem rozpadu bakterii i często są powodowane przez pleśń. Natychmiast rzuć te liście lub głowy.

Jak dłużej zachować świeżość sałaty w lodówce:

Istnieje wiele sposobów na konserwowanie chrupiącej, świeżej sałaty w domowej kuchni, co jest świetną wiadomością dla każdego. Wszystkie rodzaje warzyw liściastych mogą skorzystać z niektórych z tych samych technik. Ponadto istnieje kilka podstawowych wskazówek dotyczących wyboru warzyw. Aby Twoja sałata była świeża i gotowa na Twoje ulubione przepisy, przygotowaliśmy ten przegląd.

Sałatę należy przechowywać w lodówce

Warzywa dojrzewają w lodówce dłużej, ponieważ temperatura jest niższa niż na zewnątrz. W rezultacie rozwój bakterii, które mogą szkodzić świeżym owocom, jest spowolniony w zamkniętym pomieszczeniu. Jak tylko dostaniesz domową sałatę ze sklepu, natychmiast włóż ją do lodówki.

Szuflady na warzywa to najlepszy wybór
Ponieważ utrzymuje warzywa na idealnym poziomie wilgotności, nazywa się to szufladą na warzywa. Szuflady na pojemniki na owoce i warzywa z regulacją wilgotności są standardowym wyposażeniem większości nowych lodówek. Utrzymuj sałatę na rozsądnej wysokości i unikaj zapychania innych produktów. Zielone rośliny liściaste potrzebują dużo miejsca, aby się rozwijać.

Sałata rzymska
Myć czy nie myć? Aby zaoszczędzić czas, trzymaj świeżą rzymską w plastikowej torbie, która jest luźno zamknięta. Jeśli chcesz, liście można oddzielić od serca do mycia. Serca rzymskie przechowuj w lodówce w plastikowej torbie po osuszeniu papierowymi ręcznikami.

Mycie sałaty lodowej
Ta forma sałaty nie powinna być myta przed włożeniem do lodówki, bez względu na jej rodzaj. Jednak, mimo że ma wysoką zawartość wody, wystawienie na działanie wilgoci z zewnątrz może spowodować więdnięcie liści. Może być przechowywany w perforowanej plastikowej torebce w lodówce do tygodnia.

Niech oddychają
Sałatki wypełnione sałatą, szpinakiem i botwiną to fantastyczny przykład kombinacji bogatych w wodę. Odetnij górną część pudełka z produktami i trzymaj ją otwartą w szufladzie na warzywa, aby przedłużyć żywotność wstępnie wymieszanych sałat i sałaty siekanej w workach.

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *