Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Jesień w ogrodzie

Sprawdź nasz poradnik, w którym polecamy najlepszą odzież roboczą i akcesoria na tę porę roku!

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Zdrowe warzywa

Grzyb to warzywo

Grzyb to warzywo

Czy grzyby są warzywami? Nie, to rodzaj grzybów. Technicznie rzecz biorąc, grzyby nie są roślinami, więc nie klasyfikuje się ich jako owoców ani warzyw. Należą do własnego, odrębnego królestwa. Jednak ze względów praktycznych często traktujemy grzyby w kuchni jak warzywa, jeśli chodzi o sposób ich przygotowania.

W tym artykule wyjaśnię, czym jest warzywo, a także czym jest grzyb. Odpowiem na pytanie czy grzyby to warzywa. Wyjaśnię, dlaczego z biologicznego punktu widzenia grzyby nie są roślinami. Ale w kuchni zazwyczaj nadal traktujemy je jak warzywa.

Co to jest grzyb?

Grzyby nie zawierają chlorofilu. Nie zamieniają światła słonecznego w energię. Zamiast tego czerpią potrzebne składniki odżywcze z martwej i rozkładającej się materii lub z systemów korzeniowych żywych roślin.

Dlatego zalicza się je do odrębnego królestwa życia zwanego grzybami. Innymi członkami królestwa grzybów są drożdże i pleśnie.

Grzyby można podzielić na trzy szerokie kategorie:

  • Grzyby mikoryzowe tworzą symbiozę z korzeniami drzew, które wciąż żyją. Pobierają składniki odżywcze z drzewa, ale także oddają je i pomagają stworzyć większy i zdrowszy system korzeniowy drzewa. Grzyby w tej kategorii obejmują trufle, kurki i borowiki .
  • Grzyby pasożytnicze żyją na żywych drzewach, ale nic nie dają w zamian. Po prostu pobierają składniki odżywcze z drzewa, aż w końcu umrze.
  • Grzyby saprofityczne żyją na materii organicznej, takiej jak martwe drzewa po zabiciu ich przez grzyby pasożytnicze, korzenie roślin i opadłe liście. Wyciągają minerały, dwutlenek węgla i inne składniki odżywcze z materii organicznej. Niektóre popularne saprofity obejmują boczniaki, shiitake i grzyby białe lub crimini.

Grzyby, które jemy, stanowią tylko niewielką część całego grzyba. Pod ziemią lub wewnątrz drzew grzyby zaczynają się jako biały puszysty system korzeniowy zwany grzybnią.

Stanowi on większość grzyba i większość jego życia spędza na tym etapie . Grzybnia może pozostać ukryta przez lata, dopóki wilgotność, temperatura i inne czynniki nie osiągną odpowiedniego poziomu, zanim wyrosną grzyby.

Grzyby są owocem grzyba. Rosną i otwierają się, uwalniając zarodniki, które w zasadzie przypominają nasiona grzyba.

Zarodniki te opadają lub są przenoszone przez wiatr i gdzie indziej zaczynają rosnąć kolejna kolonia grzybni.

Czy grzyby są owocami?

Jeśli grzyby nie są biologicznie warzywem, to oczywiste jest, że nie są też owocem, prawda?

Chociaż grzyby nie są technicznie owocami, w rzeczywistości są bliżej owocu niż warzywa.

Grzyby, które znamy i kochamy, są w rzeczywistości maleńką częścią znacznie większej, żywej, rosnącej części grzyba zwanej grzybnią, która rośnie pod ziemią lub w kłodach.

Grzyby, które widzisz, są reprodukcyjną częścią grzybów. Ich celem jest wzrost i rozprzestrzenianie się fragmentów rozrodczych grzyba. Nazywa się je zarodnikami i są to zasadniczo nasiona grzyba.

Pod tym względem grzyby są trochę jak owoce. Jedyną różnicą jest to, że nie pochodzą z roślin i nie wymagają zapylenia ani kwiatów, które są zwykle potrzebne do wydania owoców w królestwie roślin.

Grzyby W Kulinarnych Warunkach

Czy grzyby podczas gotowania zaliczają się do warzyw? Kiedy patrzymy na grzyby w kuchni, ze względów praktycznych uważa się je za warzywa. Grzyby gotujemy na wiele takich samych sposobów, jak warzywa.

Jeśli chodzi o przygotowywanie jedzenia, możemy odłożyć naukę na bok. Technicznie rzecz biorąc, pomidory i papryka to także owoce, ale do celów gotowania zwykle uważamy je za warzywa.

Kiedy próbujemy przygotować posiłek, o wiele ważniejsze jest to, jak coś smakuje, a nie techniczne szczegóły dotyczące jego biologii lub sposobu rozmnażania.

Chociaż grzyby gotuje się jak warzywa, są one również doskonałym substytutem mięsa ze względu na ich mięsistą konsystencję i pikantny smak.

Duża czapka portobello stanowi doskonały substytut pasztecika z wołowym burgerem, a pokrojona w małe paski stanowi idealny pokarm dla niemowląt . Można też posiekać grzyby, aby użyć ich zamiast mięsa w tacos, chili lub wszystkim innym rodzaje innych potraw.

 

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl