Judaszowiec

Liście drzewa Judasza o długości od 6 do 12 cm w kształcie serca pojawiają się jeszcze przed wyrzuceniem liści. Na górze są koloru niebiesko-zielonego i mają szaro-zielony spód. Jesienią liście stają się ochrowo-żółte. W kwietniu roślinę ozdabiają różowe, delikatnie pachnące i skupione kwiaty. Rosną one częściowo bezpośrednio z pnia wieloletniego drewna, co jest uważane za […]

Jarmuż uprawa

Uprawa jarmużu (odmiana kapusty) – z artykułu dowiesz się jak uprawiać jarmuż od sadzonki jarmużu aż do zbioru. To jeden z przedstawicieli superfoods – zarówno smaczny jak i łatwy w uprawie. Kiedy już dowiesz się jak uprawiać jarmuż, nie ma odwrotu. Jest to zdrowa i smaczna roślina. Do tego łatwa w uprawie i dobrze wygląda […]

Werbena patagońska

Niewiele roślin może pochwalić się taką karierą jak werbena patagońska. Do niedawna prawie nieznana i rzadko spotykana w ogrodach, niemal z dnia na dzień stała się hitem i jedną z najpopularniejszych roślin ozdobnych w naszym klimacie. Przybyłą do nas z ameryki południowej. Ceniona jest zarówno przez doświadczonych jak i początkujących ogrodników, którzy z sukcesami mogą […]

Agapant afrykański (Agapanthus africanus) – piękna lilia afrykańska

Agapant afrykański (Agapanthus africanus – zwany również lilią afrykańską) to delikatna bylina zielna o jasnych liściach i niezwykłych kwiatach, jest to to wieloletnia roślina kłączowa. Nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, kształtowania krajobrazu i układania bukietów. Agapant afrykański fascynuje drgającymi płatkami w pastelowych odcieniach. Roślina należy do rodziny amarylkowatych. Jej ojczyzną jest bezkres Afryki Środkowej […]

Warzywa krzyżowe

Rodzina warzyw krzyżowych wzbudziła duże zainteresowanie w świecie zdrowia ze względu na zawarte w nich związki zwalczające raka. To sprawia, że ​​wielu ogrodników zastanawia się, czym są warzywa krzyżowe i czy mogą je uprawiać w swoim ogrodzie. Dobre wieści! Prawdopodobnie już uprawiasz co najmniej jeden (i prawdopodobnie kilka) rodzajów warzyw krzyżowych. Spis treści Co to […]

previous arrow
next arrow
Ogród

Fusy z kawy jako nawóz

Fusy z kawy jako nawóz

Jeśli codziennie robisz dzbanek kawy, masz na wyciągnięcie ręki wspaniałe źródło materii organicznej. Fusy z kawy mogą sprawić, że Twój ogród będzie szczęśliwszy na kilka sposobów i nie tylko, że kawa daje więcej energii do pielenia i przycinania. Nie wyrzucaj ziemi! Możesz ich zmusić do pracy.

Fusy z kawy jako nawóz – kawa w kompoście

Umieść fusy z kawy w  kompostowniku . Istnieją dwa rodzaje materiału kompostowego: brązowy i zielony . Fusy z kawy mogą mieć brązowy kolor, ale w żargonie kompostowym są to zielony materiał, co oznacza przedmiot bogaty w azot. Fusy z kawy zawierają około 1,45% azotu. Zawierają również magnez, wapń, potas i inne minerały śladowe. Inne zielone materiały kompostowe to resztki żywności i ścinki trawy.

Zobacz też: nawóz z bananów.

Dodanie fusów i zużytych papierowych filtrów do kawy do kompostu zapewni zielony materiał kompostowy. Jednak musi być zrównoważony brązowym materiałem kompostowym, który zawiera suche liście i gazety. Powinien istnieć stosunek 4:1 brązowego materiału kompostowego do zielonego materiału kompostowego. Jeśli masz za dużo zielonego materiału, twój kompost zacznie pachnieć. Jeśli nie masz wystarczającej ilości, stos kompostu nie nagrzewa się.

fusy z kawy jako nawóz
fusy z kawy jako nawóz

Nawozić fusami z kawy

Dodaj fusy z kawy bezpośrednio do gleby w swoim ogrodzie. Możesz wdrapać go na kilka centymetrów gleby lub po prostu posypać fusem i zostawić go w spokoju. W mniejszych ilościach, zwłaszcza po zmieszaniu z suchymi materiałami, fusy oddadzą swój azot. Zużyte fusy z kawy mają w rzeczywistości prawie neutralne pH, więc nie powinny budzić obaw o ich kwasowość. Uważaj, aby nie zużyć zbyt wielu fusów ani nie ułożyć ich w stosy. Małe cząsteczki mogą się ze sobą sczepiać, tworząc w ogrodzie wodoodporną barierę.

Możesz także zrobić „herbatę” z kawy mielonej. Dodaj 2 filiżanki fusów do wiadra wody o pojemności 5 galonów. Pozostaw herbatę na kilka godzin lub na noc. Możesz użyć tej mikstury jako płynnego nawozu do roślin ogrodowych i doniczkowych. Jest również doskonałym nawozem dolistnym, który można spryskiwać bezpośrednio na liście i łodygi roślin.

Nakarm swoje robaki

Dodawaj fusy z kawy do kosza na robaki mniej więcej co tydzień. Robaki uwielbiają fusy z kawy! Tylko nie dodawaj zbyt wielu na raz, ponieważ kwasowość może niepokoić twoje robaki. Mniej więcej filiżanka fusów na tydzień na mały pojemnik na robaki jest idealna. Oprócz używania fusów z kawy w pojemniku na robaki, dżdżownice w glebie będą również bardziej przyciągane do ogrodu, gdy użyjesz ich zmieszanych z glebą jako nawozem.

Trzymaj szkodniki z daleka

Stwórz barierę dla ślimaków i ślimaków. Fusy z kawy są ścierne, więc bariera z fusów umieszczona w pobliżu podatnych na ślimaki roślin może tylko uchronić je przed tymi szkodnikami ogrodowymiNależy jednak pamiętać, że niektórzy badacze spierają się z tą radą i uważają, że nie jest ona skuteczna. Możesz mieć na uwadze plan tworzenia kopii zapasowych, jeśli to nie działa. Wiele kotów nie lubi zapachu fusów z kawy i może uniknąć używania ogrodu jako kuwety, jeśli zmieszasz fusy z ziemią.

Świeże fusy z kawy dla roślin kochających kwas

Podczas gdy zużyta kawa jest tylko lekko kwaśna, świeża (nie zaparzona) kawa ma więcej kwasu. Twoje rośliny kochające kwasy, takie jak hortensje, rododendrony, azalie, konwalia, jagody, marchew i rzodkiewki, mogą zyskać na świeżości. Jednak pomidory nie lubią świeżych fusów z kawy; trzymaj je z dala od tego obszaru ogrodu. Może to być dobry użytek do kawy, która starzeje się w spiżarni lub rodzaju, który kupiłeś dla odwiedzających przyjaciół, ale nie jest to zwykła filiżanka Joe.

Świeże fusy z kawy nadal zawierają większość kofeiny, a także kwas. Nie używaj fusów z kawy na sadzonkach lub bardzo młodych roślinach, ponieważ kofeina może zahamować ich wzrost. Bądź ostrożny w używaniu świeżej ziemi wokół zwierząt, w przeciwnym razie twój wire terrier może stać się bardzo poszarpany.

 

Odmienne badania nad fusami kawy w ogrodzie

Jedno z badań z 2016 r. wykazało, że użycie zużytych fusów z kawy w uprawie brokułów, pora, rzodkiewki, altówki i słonecznika spowodowało słabszy wzrost we wszystkich rodzajach gleby, z dodatkowym nawozem lub bez niego. Dobra wiadomość jest taka, że ​​fusy z kawy poprawiły zdolność gleby do zatrzymywania wody i zmniejszyły wzrost chwastów. Naukowcy uważają, że słabszy wzrost wynikał z toksycznych dla roślin związków naturalnie występujących w fusach kawy. Jeśli nie uzyskujesz oczekiwanych rezultatów z fusami z kawy, możesz spróbować własnych eksperymentów z nimi i bez nich w swoim ogrodzie.

Udostępnij

O autorze

Ikss czyli Tomek. Interesuję się tematami okołoogrodowymi. Ikss niedawana publikuje na blogu porady-działkowe.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *