Ogród to radość i duma. Cóż może być lepszego niż moment, w którym podchodzisz do swojego drzewa, zrywasz jabłko i zwyczajnym gestem pocierając je o nogawkę (lub spódnicę) wgryzasz się w soczysty owoc skropiony sokiem z chrupieniem… Ogród
Ale ogród to także odpowiedzialność. Przed drzewami , którym dajemy życie w naszym ogrodzie. Podobnie jak członków rodziny, trzeba ich kochać – karmić, podlewać, chronić i leczyć … Drzewa, podobnie jak ludzie, chorują. A powodów jest wiele. Dzisiaj przyjrzymy się 6 głównym.
Spis treści
Powód 1: uszkodzenia mechaniczne
Uszkodzenia mechaniczne to fizyczne naruszenie integralności rośliny. Najczęściej jest to złamanie gałęzi, przecięcie kory, pęknięcie liści. Są one spowodowane różnymi przyczynami: zjawiskami atmosferycznymi, zwierzętami i samym człowiekiem.
- Główne przyczyny uszkodzeń mechanicznych:
- Obfite opady śniegu i zlodowacenie, które łamie gałęzie.
- Zające i podobne do myszy gryzonie , które gryzą korę.
- Owady szkodniki, które uszkadzają liście, kwiaty i owoce.
- Silny wiatr, od którego liście (w wyniku kontaktu z gałęziami) wydają się porysowane.
- Grad, który rozdziera liście i wgniata owoce.
- Niedokładna obróbka ręczna, w której kłody i gałęzie są uszkodzone.
- Zaniedbanie przy zbiorach, kiedy kora jest uszkodzona, a gałęzie pękają.
Powód 2: uszkodzenie termiczne
Uszkodzenie termiczne to uszkodzenie powstałe w wyniku narażenia na działanie niskich lub wysokich temperatur.
Zamrażanie
Niskie temperatury powodują uszkodzenia kory, kambium i drewna gałęzi. Przy gwałtownym spadku temperatury na początku zimy, kiedy jeszcze nie ma dobrej pokrywy śnieżnej, może ucierpieć nawet system korzeniowy . Najtrudniejszą rzeczą dla drzewa owocowego jest zamrożenie drewna pnia i gałęzi szkieletowych, co już na zawsze narusza relację „system korzeniowy – liście”.
Słońce + mróz
W słoneczne, mroźne dni kora nagrzewa się na słońcu, co powoduje przebudzenie kambium i początek wypływu soków. A w nocy temperatura gwałtownie spada, a przebudzone komórki umierają. Powoduje to pękanie kory i odsłania drewno. W ten sam sposób uszkadzane są pąki kwiatowe.
Wiosenne przymrozki
Bardzo częsty powód. Gwałtowny spadek temperatury po ciepłych dniach, kiedy zakwitły już drzewa owocowe, powoduje uszkodzenie kwiatów, jajników, a nawet młodych liści. W temperaturze -2 … -4 ° C pąki i kwiaty ulegają uszkodzeniu, a spadek temperatury do -1 ° C powoduje śmierć jajników. Dotknięte pąki i kwiaty z reguły umierają i kruszą się, a jeśli nadal rosną, owoce są brzydkie i złej jakości.
Aby dowiedzieć się, jak chronić rośliny przed mrozem i co zrobić, jeśli nadal są dotknięte, przeczytaj materiały Jak chronić rośliny przed nawracającymi mrozami i Jak pomóc roślinom po przemarznięciu .
przegrzanie latem
W rejonach południowych, w miesiącach letnich, powierzchnia pni, gałęzi i liści drzew owocowych nagrzewa się do +50ºC, aw ciągu dnia nawet +60ºC. Nic dziwnego, że na korze powstają oparzenia.
Powód 3: brak lub nadmiar wilgoci
Głównym źródłem wody dla drzew owocowych jest wilgotność gleby. Wiadomo, że optymalna wilgotność gleby pod uprawy ogrodnicze wynosi 65-80%. Jeśli ten wskaźnik zostanie zmniejszony, a nie ma podlewania , drzewa doświadczają deficytu wilgoci.
Brak wody w letnim upale prowadzi do przedwczesnego starzenia się liści i całego drzewa, znacznie skracając produktywny okres jego życia. Z tego powodu drzewa owocują nieregularnie, w zimę wchodzą nieprzygotowane i często są uszkadzane przez mróz.
Prawidłowe podlewanie jest bardzo ważne, ale nadmierna wilgotność glebyrównież nieprzydatny w uprawach ogrodniczych. Z powodu nasiąkania wodą tlen jest wypierany z gleby i gromadzi się dwutlenek węgla. W rezultacie system korzeniowy jest uciskany i może umrzeć. Ponadto roślina staje się niestabilna na parcha , mączniaka prawdziwego , kokcykozę i inne choroby grzybowe .
Rośliny ogrodowe potrzebują stale nawilżonej, ale niezwilżającej gleby, dlatego nie nadają się dla nich nisko położone obszary o stałym ryzyku powodzi.
Poziom wód gruntowych nie powinien przekraczać pewnego poziomu (jeśli jest powyżej normy, prowadzi to do zalania):
- na jabłoń – 150 cm;
- na gruszkę – 180-200 cm;
- na wiśnie – 200-210 cm;
- dla śliwek – 100-120 cm;
- dla krzewów jagodowych – 100 cm;
W kolejnym filmie O. A. Michajliczenko, kierownik laboratorium sadowniczego Dalekowschodniego Instytutu Badawczego Rolnictwa, opowiada o głównych chorobach drzew owocowych.
Powód 4: Inwazja pasożytów
Jest to jedna z najczęstszych przyczyn chorób ogrodowych. Pasożyty wnikają do ciała drzewa lub krzewu przez uszkodzone tkanki lub słabe punkty – „szparki”.
Choroby drzew są wywoływane głównie przez 3 grupy pasożytów :
Grzyby fitopatogenne
Niższe rośliny, które nie mają chlorofilu. Straciły zdolność fotosyntezy i żywią się gotowymi substancjami organicznymi, które wysysają z rośliny żywicielskiej. Zakażenie następuje, gdy zarodnik grzyba dostanie się do drzewa przez ranę. Zarodnik kiełkuje, pęd wnika w tkankę – drzewo choruje.
bakteria
Jednokomórkowe mikroskopijne organizmy. Podobnie jak grzyby pasożytnicze nie zawierają chlorofilu i żywią się gotowymi substancjami organicznymi. Zakażenie roślin bakteriami następuje poprzez szparki liści i uszkodzenia w szacie roślinnej.
Wirusy
Mikroskopijne organizmy, które nie mają struktury komórkowej. Są mniejsze niż mikroby. Wewnątrz rośliny zachowują się jak pasożyty. Nosicielami wirusa są owady ssące – skoczki, mszyce . Wysysając sok z chorych roślin, również wchłaniają wirusy, a następnie spadając na zdrowe rośliny, zarażają je.
Patogeny spowalniają wzrost i rozwój drzewa, hamują aktywność życiową, zakłócają funkcjonowanie jego narządów, hamują metabolizm i tworzenie substancji organicznych. W rezultacie wydajność jest znacznie zmniejszona.
Pasożyty powodują wiele groźnych chorób upraw owoców.Niektóre choroby szybko prowadzą do śmierci rośliny. Choroby wywołane przez grzyby, bakterie i wirusy:
- Martwica ( zgnilizna )
- Hiperplazja (rak)
- Więdnięcie (grzybica naczyniowa)
- mączniak
- Rdza
- Antraknoza
- Mumifikacja
- Parch
- plamienie
- Deformacje zakaźne
- zakaźna chloroza
- Mozaika
Powód 5: uszkodzenie przez szkodniki
Ten powód jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych. Organy drzew owocowych są ulubionym pokarmem różnych szkodników : owadów, mięczaków, robaków, stawonogów, pajęczaków i skorupiaków. Szkodniki uszkadzają wszystkie narządy – korzenie, pędy, liście, pąki, kwiaty i owoce, uciskając drzewa owocowe, powodując opóźnienie ich wzrostu, a nawet całkowitą śmierć.
Uszkodzenia powodowane przez szkodniki są zauważalne nie tylko w roku, w którym nastąpił ich atak. Z reguły zagrożone są również przyszłoroczne zbiory dla osłabionego drzewa. Szkodniki znacznie zmniejszają zimotrwałość drzew owocowych i jagód, ich odporność na różne choroby.
Szkodniki powodują duże szkody w drzewach owocowych Szkodniki drzew owocowych:
- Kleszcze
- Mszyce
- Głóg, jabłko i ćmy owocowe
- głóg
- chrząszcz jabłoni
- Ćma szyszkowa
- Gruszkowy niszczyciel rur
- Biel
- Kornik zachodni niesparowany
- gęś
- Ćmy obrączkowane, dębowe i cygańskie
- Liść podkorowy
Z większością tych szkodników można i należy się uporać. Pomoże Ci to w przygotowaniu specjalnych preparatów szeroko prezentowanych na naszym rynku. Porównaj oferty z różnych sklepów internetowych i wybierz produkty do zwalczania szkodników .
Powód 6: zaburzenia odżywiania
Rośliny stabilnie rosną i owocują tylko wtedy, gdy ich odżywianie zawiera wszystkie niezbędne pierwiastki w odpowiednich proporcjach. Niedobór lub nadmiar składników odżywczych prowadzi do wad rozwojowych.
- Niedobór minerałów
- Może to być wynikiem:
- zaburzony ruch składników odżywczych w roślinach z powodu uszkodzenia tkanek pnia i gałęzi.
- ograniczone wchłanianie składników pokarmowych ze względu na cechy genetyczne rośliny.
- brak lub odwrotnie nadmiar wody w glebie.
- częściowe zamrożenie systemu korzeniowego.
- uszkodzenie systemu korzeniowego drzewa przez gryzonie.
- zbyt niska lub wysoka temperatura zarówno gleby jak i powietrza.
- brak niezbędnego pierwiastka w glebie.
- niskie lub wysokie pH gleby.
Oznaki niedoboru minerałów
Brak azotu
1. Roślina ma zahamowany wzrost.
2. Liście są jasnozielone i rozwijają się mniejsze niż u innych drzew.
Brak fosforu
1. Liście ziarnkowe stają się wąskie.
2. Ogonki i żyły na spodzie wyraźnie zaczerwienione.
3. Młode pędy nabierają czerwono-brązowego koloru.
4. Liście krzewów jagodowych stają się mniejsze, stają się czerwonawo-fioletowe.
Niedobór potasu
1. Zauważalna jest nieznaczna chloroza między nerwami liści.
2. W nasionach ziarnkowych liście najpierw bledną, a następnie wzdłuż ich krawędzi tworzy się żółto-brązowy pasek, podobny do oparzenia.
3. Przy ostrym głodzie potasu liście jabłoni stają się brązowe, a gruszki czarne.
Niedobór składników odżywczych wpływa na roślinę
Niedobór składników odżywczych wpływa na roślinę
Spośród pierwiastków śladowych w drzewach owocowych najczęściej brakuje boru, cynku, miedzi i manganu.
Brak boru
1. W jabłoni owoce są gorzej wiązane, tkanki stają się korkowate podczas wzrostu.
2. Liście rozwijają się małe, pogrubione.
3. Pędy często krzaczą.
Brak miedzi
1. Na liściach tworzą się brązowe plamy.
2. Liście na wierzchołkach pędów brązowieją na brzegach, częściej odkształcają się i opadają.
Niedobór cynku
1. Liście drobne, wąskie, twarde, zebrane w rozety na szczytach pędów jednorocznych.
Brak manganu
1. Liście stają się pstre.
2. Między żyłami obserwuje się chlorozę.
Możesz również skorzystać z rynku, aby znaleźć składniki do pełnego odżywienia drzew i krzewów. Porównaj ceny w sklepach internetowych i wybierz nawozy do domków letniskowych .
Nadwyżka nawozów mineralnych
Przyczyną nadmiaru minerałów jest z reguły „czynnik ludzki”: problem pojawia się, gdy wprowadza się zbyt duże dawki składników odżywczych.
Przy nadmiarze azotu
1. Wzrost gałęzi jest niezwykle aktywny, liście są duże, ciemnozielone, natomiast kwitnienie i owocowanie słabe, a owoce wcześnie zaczynają opadać.
2. Pogarsza się jakość owoców: wyraźnie zmniejsza się w nich zawartość substancji suchych i cukrów, są one źle przechowywane.
3. Drzewa są bardziej podatne na choroby i mniej odporne na pasożyty.
4. Chloroza może się rozwinąć (lub nasilić, jeśli już istnieje).
5. U młodych drzew wzrost pędów spowalnia.
Przy nadmiarze fosforu
żelazo i cynk w glebie przechodzą w stan niestrawny dla roślin. W rezultacie:
1. Prowokuje chlorozę (niedobór żelaza).
2. Zwiększa rozetę jabłoni (niedobór cynku).